Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Meloni: Italija će ojačati ekonomsko prisustvo i ulaganja na Zapadnom Balkan

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je skupu ključnih italijanskih ministara i preduzetnika u Trstu stavila do znanja da je Italija odlučila da osnaži ekonomsko prisustvo na bezbjednosno bitnom Zapadnom Balkanu, uz investicije u strategijske sektore tog područja, ne samo u infrastrukturu, već i u mala i srednja preduzeća

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je skupu ključnih italijanskih ministara i preduzetnika u Trstu stavila do znanja da je Italija odlučila da osnaži ekonomsko prisustvo na bezbjednosno bitnom Zapadnom Balkanu, uz investicije u strategijske sektore tog područja, ne samo u infrastrukturu, već i u mala i srednja preduzeća.

Đorđa Meloni je u video obraćanju na sastanku „Italija i Zapadni Balkan-rast i integracija“ istakla da Italija sa svojim izuzetnim iskustvom, kad je riječ o uspješnom radu malih i srednjih firmi, može biti uzor za preduzeća na zapadnobalkanskom području.

Evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji je na ovom skupu izjavio da proširivanje i ugrađivanje Zapadnog Balkana u EU ima još veću važnost imajući u vidu geopolitičku situaciju i rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine.

Varheji je ukazao na to da političko ugrađivanje Zapadnog Balkana u EU može da uspije samo ako se to ostvari i kroz društvenu i ekonomsku integraciju.

Italijanska premijerka Meloni je rekla da je „ubijeđena da italijanske firme i kompanije mogu sa zapadnobalkanskim partnerima razviti zajedničke poslove i preduzeća na poljima trgovina i industrije… i uspješno zajednički djelati u sigurnosti i zajedničkom rastu“.

Ona je stavila do znanja da se to može odvijati samo u evropskom okviru, uz regionalnu integraciju koja otvara evropski put, uz bitku protiv korupcije, kriminala, ilegalne migracije, suzbijanje svakog oblika ekstremizma.

Zapadni Balkan je, predočila je Đorđa Meloni, od strategijske važnosti za EU i Unija treba da se potrudi da to područje ugradi u svoj svijet i vrijednosti i stavi proširenje na zapadnobalkanski region među svoje prioritete.

Područje Zapadnog Balkana je za Italiju region bitan za nacionalnu bezbjednost, stavila je ona do znanja.

Evropski komesar Varheji je prisutnim italijanskim preduzetnicima i bankarima rekao da je EU krenula u primjenu svog ekonomsko-investicionog paketa za Zapadni Balkan koji bi trebalo da dosegne sredstva od blizu 30 milijardi eura i naglasio da italijanska preduzeća tu mogu veoma korisno da se uklope.

Ključno je, po njegovim riječima, da se zapadnobalkanske firme uključe u „vrijednosni lanac“ jedinstvenog privrednog tržišta i sistema EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve