Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev u subotu je u jednodnevnoj posjeti Srbiji, gdje učestvuje u obiljeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističke okupacije. Predsjednik ruske Vlade imaće odvojene sastanke sa predsjednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Medvedev je u podne sletio na aerodrom “Nikola Tesla”, gdje ga je dočekala Ana Brnabić.

Potom je na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u beogradskom naselju Batajnica sa predsjednikom Srbije prisustvovao vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u izvođenju pripadnika Vojske Srbije, a povodom Dana oslobođenja Beograda.

Vojnoj vježbi prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković. Na aerodromu u Batajnici bio je i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji će se, prema najavama, sastati sa ruskim premijerom prije večerašnje svečane akademije u centru “Sava”.

Vojna vježba “Sloboda 2019” bila je otvorena za građane, a u njoj je učestvovalo više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije sa preko 100 vozila i 25 različitih letjelica. Kako je saopštila Vlada Srbije, uključujući i sredstva koja je donirala Ruska federacija.

Na batajničkom aerodromu je nastupilo 13 pješadijskih podešalona, među kojima su bili podešeloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana, dok su u sastavu motorizovanog ešelona nastupila modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS iz donacije Rusije, borbena vozila “Lazar 3”, samohodne top-haubice “Nora” i vojno-policijska borbena vozila, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U letačkom dijelu programa učestvovali su avioni “Mig-29”, “Orao” i “Super galeb”, helikopteri “Mi-8” i “Mi-17”, “H-145 M”, “Gama i “Gazela” kao i Mi-35 iz sastava ruskih oružanih snaga.

Predstavljena su i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije “miloš”, “Oganj modularni”, “Oganj digitalni”, artiljerijski sistemi “šumadija”, “PASARS”, bespilotne letelice i druga sredstva.

Vojna vježba završena je čestitkom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prikaz ocijenio ocjenom “vrlo dobro”.

“Srbija će nastaviti da štiti svoje slobodarske tradicije i umjeti sama da čuva svoje nebo, zemlju i ljude”, poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je izrazio zahvalnost pripadnicima VS “za sve što čine za Srbiju” a posebno je zahvalio veteranima koji su kako je rekao, “prije 20 godina branili Srbiju” od NATO intervencije.

Potom je ispred Palate “Srbija” na Novom Beogradu priređen svečani doček za predsjednika Vlade Ruske Federacije. Njega je dočekala predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ispred Palate “Srbija” intonirane su srpska i ruska himna.

“Dobro došli i hvala što ste odvojili vrijeme da obilježimo naše savezništvo u Drugom svjetskom ratu”, rekla je premijerka Srbije svom ruskom kolegi uoči razgovora u četiri oka.

“Nama je velika čast što smo u ovoj godini ugostili i predsjednika Rusije Vladimira Putina i vaša posjeta samo potvrđuje nivo odnosa koje imaju Ruska federcija i Republika Srbija”, navela je Brnabić.

Ona je potom na ruskom jeziku Medvedevu poželjela dobrodošlicu.

Ruski premijer Dmitrij Medevedev je podsjetio da je u Srbiji bio prije deset godina, 20. oktobra 2009.

“Drago mi je da posjetim vašu zemlju na naš zajednički praznik. Ovo je prilika da razmjenimo mišljenja i unaprijedimo naše odnose”, poručio je Medvedev.

“Hvala na dočeku i hajde da počnemo sa razgovorima”, zaključio je Medvedev.

Nakon razgovora u četiri oka sa premijerkom Srbije, Dmitrij Medvedev će se obratiti poslanicima u Narodnoj skupštini na posebnoj sednici u 16.30 sati.

Na spomen-groblju Oslobodiocima Beograda, podignutom u čast jugoslovenskih i sovjetskih boraca poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, Brnabić i Medvedev će u 17 sati položiti vijence na Spomenik crvenoarmejcu.

Sastanak tête-à-tête između Vučića i Medvedeva najavljen je za 17:40 u palati “Srbija”, gdje će nakon toga biti razmjenjeni potpisani bilateralni dokumenti, a dvojica zvaničnika će se obratiti javnosti.

Premijer Rusije će u 20 sati u centru “Sava” prisustvovati svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Medvedev je uoči posjete Srbiji za beogradski list “Večernje novosti” rekao da je Rusija protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana i ponovio stav Rusije o Kosovu da je osnov za rješenje tog pitanja Rezolucija Sveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244.

“Ni u kom slučaju ne smijemo dopustiti ponavljanje bilo kojih manifestacija nasilja, pokušaja da se jednostrano prekroji mapa Balkana ili bilo koje druge akcije koje mogu da rezultiraju humanitarnom katastrofom”, rekao je Medvedev.

Govoreći o odnosu dvije zemlje, on je rekao da su dobri i u sferi ekonomije i politike i dodao je Rusija “cijenila i cijeniće to što je Srbija izabrala izbalansirani stav u periodu kada su Evropska unija i SAD uvodile sankcije Ruskoj Federaciji“.

Ovoga puta Medvedev dolazi dvije sedmice nakon što je američki predsjednik Donald Tramp imenovao Ričarda Grenela za svog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, što se tumači kao aktivnije uključivanje Vašingtona u rješavanje statusa Kosova.

Podsjetimo, kada je januara ove godine Beograd posjetio aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Srbije je izjavio da bez Rusije neće biti rješenja za Kosovo.

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments