Završetak prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare bila je najvažnija tema današnjih razgovora predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Državnog savjeta NR Kine Li Kećijanga, rekao je premijer Marković u izjavi za javnost nakon razgovora vođenih u Dubrovniku na Samitu Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope.

„To je bila najvažnija tema današnjeg bilateralnog sastanka. Predsjednik Li Kejićang je jasno saopštio da je već dao instrukcije njihovoj kompaniji da završi prvu dionicu autoputa u doglednom roku, i ne samo to, nego i da radovi budu izvedeni po najvišim mogućim standardima i u punom kvalitetu“ , rekao je premijer.

Dodao je da ni do sada nije bilo dileme, a da je ni nadalje nema da ovo nije samo komercijalni projekat između Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC već da je to i projekat dvije države i dvije vlade.

„Otvorili smo i mogućnosti za saradnju na nastavku radova, na sljedećim dionicama autoputa, od Matešava do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara. Jasno je saopšteno da su njihove kompanije zainteresovane da konkurišu na javnom pozivu za izvođače radova na te dvije dionice. Očekujem njihovo veliko interesovanje. Naravno, i interesovanje drugih kompanija“, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore je kazao da je njegov sastanak sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine bio veoma konstruktivan i da je bilo riječi i o kineskoj donaciji od pet miliona za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari kao i o stvaranju preduslova za početak radova.

„Kina je takođe zainteresovana da nastavi saradnju sa Crnom Gorom i na drugim pitanjima, i u drugim sektorima, ne samo u infrastrukturi, već i u poljoprivredi, zelenoj ekonomiji, industriji i gradnji proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori“, rekao je premijer Marković dodajući da su razgovori bili odlični, te da su naša očekivanja velika.

Upitan da prokomentariše stavove pojedinih evropskih zvaničnika, među kojima i komesara za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana da investicije iz NR Kine nijesu dobrodošle i da mogu države dovesti u „dužničko ropstvo“ premijer Marković je rekao da ne razumije takav pristup.

„Odgovornost za svaku investiciju, posebno kapitalnu investiciju u jednoj zemlji, i u Crnoj Gori, preuzima Vlada. Neće valjda komesar Han ili bilo ko u Evropi dovesti u pitanje da Crna Gora počne raditi svoj prvi autoput kao preduslov ukupnog razvoja i povezivanja ne samo regionalnog nego i evropskog. Mi smo potpuno svjesni i rizika koje ta investicija nosi, ali smo takođe i sposobni da odgovorimo finansijskim izazovima. Kao što znate u ove tri godine njih nije bilo. Taj autoput se finansira iz kredita Exim banke, ali i u iznosu od 15 odsto iz crnogorskog budžeta. Dakle, nema nikave dileme da ova investicija i način njenog finansiranja može dovesti u pitanje stabilnost naših javnih finansija“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Marković je dodao da misli da u posljednje vrijeme vidimo i konkretne događaje tim povodom, da prestaje strah od kineskog investiranja ne samo u Crnu Goru nego i u Evorpu.

Kao ilustraciju je naveo da su se prije neki dan u Briselu sastali predsjednik Državnog savjeta NR Kine i predsjednici Evropske komisije i Evropskog savjeta.

„Potpisana je zajednička izjava koja ide u pravcu dogovora o slobodnoj trgovini i investicijama koje podrazumijevaju fer i poštene odnose, transparentnost i nediskriminaciju. Dakle, nema straha od kineskih investicija, vjerujem ni za Evropu, a ni za Crnu Goru“, zaključio je Marković u izjavi za javnost nakon sastanka sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine Li Kećijangom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve