Predsjednik Francuske Emanuel Makron dočekao je premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, prenio je Hoti na Tviteru.

Na snimku se vidi kako u dvorište Jelisejske palate stižu kola sa Hotijem, on izlazi i francuski predsjednik se spušta niz stepenice palate da ga dočeka. Dvojica zvaničnika nisu nosila zaštitne maske, ali su se pozdravili naklonom, a ne uobičajenim rukovanjem, očigledno iz predostrožnosti zbog pandemije, poslije čega su zajedno uišli u zgradu na razgovore.

U okviru priprema za virtuelni samit Kosova i Srbije, koji se održava u petak, 10. jula, Makron odvojeno u Jelisejskoj palati prima premijera Kosova Hotija danas i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak.

Na samitu u petak će učestvovati Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel, Vučić, Hoti, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Saopšteno je da je samit usmjeren ka olakšavanju normalizacije odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Dva dana kasnije, 12. jula, Hoti će se sastati u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što će, kako je rečeno “označiti nastavak dijaloga izmedju dvije zemlje, uz posredovanje Evropske unije”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve