Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Makedonija i dalje bez vlade

Vladajuća VMRO-DPMNE i albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI) nijesu postigle dogovor o formiranju nove makedonske vlade.

U ponoć je istekao rok da mandatar i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski formira Vladu.

– VMRO-DPMNE su zajedno sa koalicijom “Za bolju Makedoniju” kao pobjednik izbora, na kojima je dobio najveću podršku građana smatra da formiranje Vlade treba da zatvori političku krizu, a ne da je produžava. Smatramo da su novi izbori zrelo rješenje, piše u saopštenju VMRO-DPMNE.

Kako se navodi, svako drugo rješenje bi dovelo do “nove krize i problema u ionako podijeljenom društvu”.

– Očigledno neko želi da se zanemari volja većine građana Makedonije i da se zemlja vrati u novu neizvjesnu fazu njenog razvoja, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Portparol albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI) Bujar Osmani izjavio je da se ta stranka nije odlučila ni za jednu od pet opcija, što znači da se pregovori o formiranju nove makedonske vlade nastavljaju.

Prema njegovim riječima, toj stranci je trebalo više vremena, jer su argumenti iznijeti na sastanku predsjedništva te stranke bili dosta jaki.

– Debata na sjednici bila korisna konstruktivna i dobronamjerna, kako bi se donijela najbolja i najzdravija odluka za sve građane Makedonije, rekao je Osmani.

DUI je imala mogućnost da se opredijeli za formiranje koalicije sa vladajućom VRMR-DPMNE, sa SDSM ili da formira široku koaliciju, a među opcijama je bilo da postane opoziciona stranka ili da se ide na nove izbore.

Izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a koalicija VMRO-DPMNE osvojila je 51 od 120 mandata, dok je DUI osvojila 10.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve