Mađarska neće isporučiti vlastima u Sjevernoj Makedoniji bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, koji od novembra prošle godine boravi u Budimpešti i uživa status političkog azilanta, saopštili su iz makedonskog Ministarstva pravde.

Nikola Gruevski (Foto: AFP/Robert Atanasovski)

“Dobili smo obavještenje da je Vrhovni regionalni sud u Mađarskoj usvojio konačnu odluku da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za isporučivanje Gruevskog, jer mu je na njegov zahtjev odobren azil u Mađarskoj. U skladu sa aktom broj 38 za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim predmetima, osoba kojoj je omogučen azil neće biti isporučivana državi, koju je napustio”, navode iz Ministarstva pravde za portal a1on.

Mađarska je odbila ekstradiciju Gruevskog na zahtjev Sjeverne Makedonije za izdržavanje kazne zatvora od dvije godine u slučaju makedonskog Specijalnog tužilaštva “Tenk”, odnosno nabavke službenog mercedesa.

Gruevski boravi u Budimpešti skoro godinu dana, dok makedonsko Tužilaštvo za procesuiranje organizovanog kriminala i dalje vodi stragu kako je Gruevsku uspio da napusti Sjevernu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments