Nakon nešto više od pola godine terenskog rada i komunikacije s porodicama žrtava genocida, tim Memorijalnog centra Srebrenica prikupio je više od 350 ličnih predmeta žrtava genocida.

Predmete su prikupljali na dva načina. Neke porodice su poklonile predmete svojih najmilijih na trajno čuvanje Memorijalnom centru, a neke je tim centra prikupio i pronašao na lokacijama na kojima su se ljudi kretali i boravili određeno vrijeme.

U pitanju su lični predmeti kao što su duvanska tabakera, muštikla, satovi, lični dokumenti, pisma koja su tokom rata slati iz Srebrenice i u nju.

Među stvarima je i tabakera koja je pronađena u masovnoj grobnici Zeleni Jadar zajedno s nekompletnim tijelom Muriza Sinanovića. Potom muštikla koja je pripadala Hamedu Tabakoviću, a koja je pronađena s njegovim nekompletnim skeletnim ostacima.

Džepni sat koji je pripadao Neziru Džananoviću pronađen je u masovnoj grobnici s njegovim nekompletnim tijelom. Vrijeme na satu je stalo na 17 sati i 16 minuta.

U pismu koje je napisala žrtva genocida Samir Mehić svom prijatelju u Tuzli stoji: “Ne znam kako, ali osjećam da se mi nećemo više nikada sresti, imam neki gadan predosjećaj, i onog dana kada ste svi odlazili, ali ja se nadam da je to ipak…”

Neke od lokacija koje je tim Memorijalnog centra Srebrenica obišao su: Kameničko brdo, Potkruške, Udrč, Granino, kanjon rijeke Drine. Na ovim lokacijama pronađeno je mnoštvo ključeva koji su pripadali žrtvama genocida.

Pronađene su i cipele “mrtvare”, lonac u kojem su kuvani puževi i gas-maska.

Svi prikupljeni predmeti trajno će se čuvati u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i koristiće se za kreiranje izložbi za posjetioce.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve