Četvrtak, 23 Septembra, 2021
Rubrika:

Lazić novi predsjednik Vojvođanskog kluba, članovi Predsjedništva Bešlin, Gruhonjić, Vatić…

Za članove Predsjedništva izabrani su dosadašnji predsjednik Milivoj Bešlin, Ana Lalić, Dinko Gruhonjić, Marko Božić, Bojana Vatić, Zdenka Novičić, Vladimir Đurić i Slobodan Sadžakov

Redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Lazar Lazić izabran je danas za novog predsjednika Vojvođanskog kluba na redovnoj izbornoj skupštini te organizacije.

Za članove Predsjedništva izabrani su dosadašnji predsjednik Milivoj Bešlin, Ana Lalić, Dinko Gruhonjić, Marko Božić, Bojana Vatić, Zdenka Novičić, Vladimir Đurić i Slobodan Sadžakov.

Predsjedništvo je na konstitutivnoj sjednici odlučilo da će Vladimir Đurić biti i izvršni sekretar kluba.

Kako je rečeno, Skupština Vojvođanskog kluba održana je baš na današnji dan, 31. jula, jer je Vojvodina 1945. godine tada konstituisana kao autonomna pokrajina u okviru Srbije i Jugoslavije, kao plod antifašističke borbe njenih naroda i narodnosti.

Novoizabrani predsjednik Lazar Lazić zahvalio je na povjerenju i podsjetio da Vojvođanski klub postoji već 29 godina te da je od osnivanja ta organizacija bila vođena idejom da je Vojvodina “posebna i specifična prirodna, istorijska i društvena cjelina”.

Dodao je da Vojvodina ima svoje osobenosti, koje su proistekle iz njenog prirodnog, kulturnog, istorijskog, društvenog, privrednog i političkog razvoja.

“Vojvodina je konglomerat različitih naroda i etničkih grupa i kao takva je i konglomerat različitih kultura. Proces nastajanja i očuvanja multietničkog nasljeđa Vojvodine u nemirnom prostoru ovog dijela Evrope, model je opredjeljenja da se samo u njegovanju duha tolerancije može opstati i civilizacijski napredovati”, kazao je Lazić.

Dodao je da se Vojvođanski klub bori za politički, administrativni i regionalni subjektivitet Vojvodine.

“Zalažemo se za pravo Vojvodine na vlastiti konstitutivni akt, sa zakonodavnom, sudskom i izvršnom vlašću, sopstvenom imovinom i prihodima”, poručio je Lazić.

Prema njegovim riječima, Vojvođanski klub se zalaže za postizanje istorijskog političkog dogovora kojim se na trajnim osnovama garantuje ravnopravni ustavni položaj Vojvodine u decentralizovanoj i regionalizovanoj Srbiji, kao složenoj i modernoj evropskoj državi.

Lazić je podsjetio da novi Statut Vojvođanskog kluba predviđa i osnivanje više stručnih savjeta, u koje će angažovati stručnjake iz različitih oblasti.

Precizirao je da je predviđeno formiranje stručnih savjeta za ljudska prava, za privredu, za ustavno-pravni položaj Vojvodine, za slobodu medija, za evroatlantske integracije, za kulturu, nauku i obrazovanje, za ekologiju i klimatske promene, za demografiju i statistiku.

Dosadašnji predsjednik Milivoj Bešlin rekao je da je Vojvodina danas, umjesto jednog od najrazvijenijih djelova srednjerazvijene Jugoslavije, postala nerazvijeni region zaostale Srbije.

“Imamo najgoru putnu infrastrukturu na postjugoslovenskom prostoru, kao i tragičnu devastaciju i ubrzanu depopulaciju čitave Vojvodine, sa izvjesnim izuzetkom Novog Sada. Kulturno zaostajanje, propadanje, provincijalizacija i nasilna etnifikacija, odnosno srbizacija Vojvodine, čine se sa željom da se njen identitetski, istorijski i kulturni kontekst prevrednuju, zatru, a ona sama svede na geografski pojam”, ocijenio je Bešlin.

Dodao je da se Vojvođanski klub nikada nije pomirio sa agresivnim nacionalističkim nasrtajem na Vojvodinu, njen evropski identitet i njene vrijednosti kulturne, društvene i nacionalne različitosti.

“Nema kompromisa oko vraćanja otetog, vojvođanske imovine, izvornih prihoda i zakonodavne inicijative njenog najvišeg predstavničkog tijela – skupštine. Nema odustajanja od dobro poznate formule: zakonodavna, izvršna i sudska vlast, naša imovina i pravo da raspolažemo vlastitim prihodima. Najšira autonomija Vojvodine u skladu sa evropskim kriterijumima ostaje trajan pokretač rada i djelatnosti Vojvođanskog kluba”, poručio je Bešlin.

Dodao je da snaženje i afirmacija vojvođanskih institucija, prije svega kulture, nauke i obrazovanja, kao i reosnivanje otetih i ugašenih ustanova, kao temelja kulturnog razvoja Vojvodine, ostaje trajan cilj Vojvođanskog kluba.

“Vojvodina se mora braniti i afirmisati iz kulture na prvom mjestu. Iz toga će izaći afirmisane naše demokratske, pluralističke tradicije, mediji koji će diseminirati kulturu suživota i različitosti, a na kraju dolaze političke odluke i ekonomski razvoj”, kazao je Bešlin.

Ocijenio je da Vojvođanski klub mora “beskompromisno i nepokolebljivo radikalizovati vojvođansko pitanje”.

“Ne jednom sam rekao, praćen prijetnjama od hapšenja u režimskim, gebelsovskim medijima, da mi moramo otvoriti vojvođansko pitanje. Varaju se oni koji misle da je ono riješeno, a Vojvodina umirena i zaboravljena. Otvorićemo vojvođansko pitanje, ne kao teritorijalno, već kao pitanje demokratskog i društvenog uređenja Srbije”, poručio je Bešlin.

Nekadašnja predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić ocijenila je da se mora raditi na uključivanju više ljudi u rad Vojvođanskog kluba i da se mora više komunicirati sa članovima tog udruženja.

Najnovije

KCCG: 58 pacijenata životno ugroženo

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se liječi 119 pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno, 58 pacijenata je životno ugroženo.

Le Figaro: Crna Gora- jezgro Balkana pod suncem

Prestižni francuski magazin Le Figaro objavio je članak o Crnoj Gori kao atraktivnoj turističkoj destinaciji koju vrijedi posjetiti. Novinari ovog magazina, koji su u organizaciji...

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja u Delti

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, nakon jednogodišnje pauze, biće održan od 27. septembra do 4. oktobra u garaži tržnog centra "Delta". Međunarodni sajam knjiga...

Damjanović: Bečić zaboravio da spomene otimanje svetinja i izdaju Crne Gore

Na press konferenciji povodom godišnjice od konstituisanja aktuelnog saziva Skupštine Crne Gore predśednik zakonodavnog doma Aleksa Bečić je svjesno zaboravio da se osvrne na...

Hitna pomoć pregledala i 29 kovid pozitivnih pacijenata

Ekipe jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u prethodna 24 časa obavile su ukupno 476 pregleda i 157 kućnih posjeta, od kojih je na...

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
31.07.2021-16:09 16:09

Podrška za Vojvođanski klub! Ne dajte da vas poseljače primitivni Srbijanci.