Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Kurti: Za eskalaciju na sjeveru Kosova kriv je Beograd

Premijer Kosova je upitao, ako opštinske zgrade nisu za gradonačelnika, za koga su

Premijer Kosova Albin Kurti ponovio je u petak da su vlasti Srbije krive za eskalaciju situacije na sjeveru Kosova, da je ona bila planirana i da ima autore.

U Skupštini Kosova rekao je da je situacija na sjeveru Kosova eskalirala kada su se “kriminalne grupe” vratile s mitinga koji je 26. maja održan u Beogradu.

“Imamo dovoljno snimaka koji dokazuju da je eskalacija bila planirana, dobro organizovana i da je imala autora. Autor je zvanični Beograd koji se pobrinuo da se upozorenja na eskalaciju ukoliko se policija ne povuče i gradonačelnici ne odu pretvore u stvarnost. Povećanje zabrinutosti zbog eskalacije dovelo je do toga da Srbija mobilizuje kriminalne grupe da zaista eskaliraju situaciju”, kazao je Kurti, prenosi Tanjug.

Premijer Kosova targetirao je Srbe sa sjevera Kosova tako što je objavio njihova imena i direktno ih optužio za nemire.

Među Srbima na protestu, tvrdi on, bili su i navijači Crvene zvezde.

Proteste, poručio je Kurti, organizuju poštovaoci Slobodan Miloševića, a poslanicima je poručio da se Vlada ne može nositi s nasilnim napadima.

Opozicija traži izglasavanje nepovjerenja Vladi 

“Oni koji nas iz Beograda kritikuju da je legitimitet mali, oni sami nemaju legitimitet. Srbi iz Srpske liste nemaju legitimitet. Poziv na bojkot je pogrešna odluka, s lošim namjerama, za koje posljedice trebaju snositi oni, a ne mi. Na Kosovu se vlast može dobiti samo na izborima, a ne granatama, mecima, šok bombama i napadima na Kfor, policiju i novinare. To nisu protesti za nove izbore, već protesti ljudi koji obožavaju Miloševića”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je upitao, ako opštinske zgrade nisu za gradonačelnika, za koga su?

“Ne treba poštovati našu zemlju manje nego što to čine internacionalci. Policija Kosova je najprofesionalnija u regiji. Protiv demokrata sam demokrata, a protiv naciošovinističkih ekstremista sam suverenista. Situacija na sjeveru nije bila normalna prije dvije sedmice, kao ni prije 20 godina”, kazao je Kurti.

Opozicione stranke okrivile su u Skupštini Kurtija za pogoršanje odnosa sa zapadnim saveznicima zbog nasilja na sjeveru Kosova, u kojem su povrijeđeni pripadnici mirovnih snaga NATO-a, te zatražile izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve