Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Kurti: U Tirani podrška stavu da je sporazum u Ohridu de fakto priznanje

Kurti je, nakon sastanka sa predsjednikom Albanije, Bajramom Begajem, predsjednicom Skupštine, Linditom Nikolom i premijerom Edijem Ramom, rekao medijima da ih je upoznao sa elementima sporazuma postignutog između Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je na sastancima sa čelnicima institucija u Albaniji dobio podršku oko toga da se Ohridskim sporazumom došlo do de fakto priznanja Kosova od strane Srbije.

Kurti je, nakon sastanka sa predsjednikom Albanije, Bajramom Begajem, predsjednicom Skupštine, Linditom Nikolom i premijerom Edijem Ramom, rekao medijima da ih je upoznao sa elementima sporazuma postignutog između Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu.

„Želio sam da ih obavijestim o detaljima procesa dijaloga i elementima sporazuma koji se sada moraju primijeniti… Predsjednik Begaj, predsjednica Nikola i premijer Rama su me podržali u procesu dijaloga i za sporazum koje sam postigao. Albanija je uvijek pored Kosova i to dokazuje u međunarodnoj areni, ali i u našim bilateralnim odnosima“, rekao je Kurti, a prenosi Kossev.

On je dodao da su predstavnici institucija podržali njegov stav da je ovaj sporazum de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

„To je u stvari de fakto uzajamno priznanje i objasnio sam im i da član 7, koji govori o samoupravi srpske zajednice i pominje Savjet Evrope, zapravo odgovara okvirnom sporazumu za zaštitu nacionalnih manjina. Tačka 10 odnosi se na sve dosadašnje sporazume koje je naša vlada naslijedila iz procesa dijaloga u Briselu, a kojih je 39 i za koje smo se dogovorili da ih treba primijeniti, naravno one koji su važeći i obavezni, što je navedeno u članu 10. sporazuma“, rekao je Kurti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve