Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Kurti: Srbija opet raspoređuje protivvazdušne sisteme i istovrememo reorganizuje grupu Radojčić

Prema njegovom mišljenju, sve više se uočava opasnost od Rusije i Srbije po regionalnu stabilnost, mir i bezbjednost

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je večeras da je Srbija rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini administrativne linije sa Kosovom, upozorivši da se istovremeno u u Raškoj odvija „paravojna reorganizacija (nekadašnjeg potpredsjednika Srpske liste) Milana Radojčića“.

Optužio je vlasti Srbije da se sve to radi „uz njihova uputstva i podršku“.

Kurti je na Fejsbuku napisao da se Radojčić 10. novembra sastao sa 40 srpskih političara, od kojih je, prema njegovim riječima, zatražena mobilizacija za glasanje za Srpske napredne stranke (SNS).

„Postojao je zahtjev za mobilizaciju za glasanje za partiju-državu u Srbiji, SNS, na izborima 17. decembra. Kod njih su uslovljeni oni koji su na platnom spisku, dok je ostalima ponuđen posao na tri i šest mjeseci“, napisao je on.

Kazao je da poslije „terorističkog napada“ na sjeveru Kosova 24. septembra, Milan Radoičić „u roku od jednog dana pušten da nastavi svoje paravojne i terorističke aktivnosti u službi državne politike Srbije prema Kosovu“.

Kosovski premijer je od Kfora, Euleksa i Evropske unije zatražio da izađu sa javnim izvještajem da se „čin agresije, zločina i terorizma pripiše Srbiji, i da se osudi reorganizacija Radojčićeve grupe“.

„Ni posle međunarodnog pritiska, Srbija još uvijek nije povukla sve trupe i artiljeriju iz okoline teritorije Kosova. Nastavlja da ugrožava bezbjednost Republike Kosovo isturenim operativnim bazama Oružanih snaga Srbije duž granice sa našom zemljom. Štaviše, Srbija je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice sa Kosovom“, napisao je Kurti.

Prema njegovom mišljenju, „sve više se uočava opasnost od Rusije i Srbije po regionalnu stabilnost, mir i bezbjednost“.

„Rusija ima za cilj da zapali kriznu vatru u dvorištu EU, da defokusira NATO, dok Srbija ispunjava svoje teritorijalne ambicije prema susjedima po projektu ‘Srpski svet’, (Aleksandra) Vulina i (Aleksandra) Vučića“, naglasio je Kurti na Fejsbuku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pike
20.11.2023-16:45 16:45

Nema dok ih NATO jos jednom ne sprzi.