Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Kurti o „srpskim ekstremistima“, međunarodni predstavnici o zahtjevima EU

Kurti je juče ugostio ambasadora Francuske u Prištini, Olivijera Geroa i zamjenika ambasadora Njemačke, Matijasa Konrada.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u još jednom razgovoru sa međunarodnim predstavnicima o situaciji na Sjeveru, iznio optužbe na račun Srba, dok su, sa druge strane, međunarodni predstavnici ponovili svoje zahtjeve prema Prištini.

Kurti je juče ugostio ambasadora Francuske u Prištini, Olivijera Geroa i zamjenika ambasadora Njemačke, Matijasa Konrada.

„Razgovarali smo o nasilju na Sjeveru protiv KFOR-a, Kosovske policije i novinara koje su izazvale srpske ekstremističke grupe“, poručio je Kurti, prenosi KoSSev.

On ujedno ponavlja da je potrebna deeskalacija situacije kako bi se omogućilo održavanje izbora na Sjeveru.

„Deeskalacija i vladavina prava su imperativ kako bi se osigurali slobodni naredni izbori“, poručio je Kurti.

Njemački ambasador na Kosovu poručio je nakon sastanka da je kosovski premijer iznio svoje viđenje o aktuelnim dešavanjima na sjeveru Kosova i o samom dijalogu.

Sa druge strane, kako navodi, francuski ambasador i njegov zamjenik su ponovili „jasan stav“ u vezi sa poslednjom izjavom Kvinte i Evropske unije.

„Hitno treba raditi na ciljevima izjave EU. Puna podrška naporima Miroslava Lajčaka“, naveo je ovaj ambasador.

Francuski ambasador poručuje da je razgovor bio dobar, te takođe kratko i jasno podsjeća na zahtjeve međunarodne zajednice.

On ukazuje na nedavne razgovore francuskog predsjednika, njemačkog kancelara, visokog predstavnika EU i kosovske predsjednice u Moldaviji, te navodi da je sa Kurtijem razgovarao upravo o tome kako ići dalje u vezi sa zahtjevima ovih međunarodnih predstavnika.

Gero je ujedno izlistao zahtjeve:

„Sada da se održe novi lokalni izbori, uz učešće Srba sa Kosova, početak rada na uspostavljanju ZSO u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija“, naveo je.

Međunarodna zajednica sve češće poziva Beograd i Prištinu da deeskaliraju situaciju izazvanu novom krizom na sjeveru Kosova koja danas broji 11 dan, a započeta je nasilnim ulaskom specijalnih jedinica u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Dva hitna zahtjeva koja su se iskristalisala, a na kojima prvenstveno insistira SAD su – napuštanje opštinskih zgrada od strane policije i da gradonačelnici svoj posao obavljaju van ovih objekata.

Od nedavno, odnosno nakon sastanaka francuskog predsjednika i njemačkog kancelara sa kosovskom predsjednicom i srpskim predsjednikom u Moldaviji, traži se i raspisivanje novih lokalnih izbora, sa garancijama da će na njima ovog puta učestvovati Srbi.

Evropska unija, sa druge strane, najavljuju mjere i posljedice ukoliko ne dođe do deeskalacije.

Beograd i Priština takođe tvrde da su za deeskalaciju situacije i okončanje krize, dok se uzajamno optužuju, odnosno tvrde da ju je druga strana izazvala.

I dok Beograd poručuje da je Priština okupirala sjever, te da bi trebalo da odmah povuče specijalce, Priština za sve krivi „fašističku miliciju“ koju podržava Beograd, zahtijevajući da se „rulja“ ispred opština povuče prije povlačenja specijalnih jedinica iz opštinskih zgrada.

I dok teče 11 dan krize i nema naznaka kada će se i na koji način okončati, NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo. Kontingent iz Turske sa 500 vojnika stigao je danas i pridružiće se drugim trupama KFOR-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve