Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Kurti: Na Kosovu je bio mir sve dok iz Beograda nije stigla naredba za nasiljem

Ne možemo priuštiti još jedan proces u kojem će se srpski kandidati dan prije izbora odlučiti na bojkot, samo zato što to Beograd naredi

Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju “srpskog autoritarnog režima”.

„Mi insistiramo na činjenici da ako se ponašate dobro prema autokrati, to ga neće učiniti boljim. Upravo suprotno“, naglasio je Kurti.

Istakao je da su i američki i evropski izaslanici za dijalog Srbije i Kosova, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, došli sa zahtjevima i uslovima druge strane.

On insistira na tome da brojnost specijalnih policijskih snaga na sjeveru ne može biti smanjena sve dok „kriminalne srpske bande“ ne odu sa Kosova ili ne budu uhapšene.

Na Kosovu je bilo mira sve dok iz Beograda nije stigla naredba za nasiljem, tvrdi Kurti.

„Zapadne sile ne bi trebalo da udovoljavaju Beogradu, koji je korijen problema kada je riječ o nasilju na Zapadnom Balkanu“, kazao je Kurti.

On se požalio da su međunarodni posrednici i evropski izaslanici iznevjerili Kosovo prilikom vanrednih aprilskih izbora u četiri opštine na sjeveru, sa većinski srpskim stanovništvom.

Naveo je da su ohrabrivali Kosovo da ne usvoji izmjene izbornog zakonodavstva, ali nisu pritiskali jedinu stranku etničkih Srba da učestvuju na izborima.

Kurti je istakao da mu je potrebna podrška međunarodne zajednice kako bi se uspostavio politički pluralizam u manjinskoj zajednici Srba na Kosovu „za fer takmičenje, u demokratskoj trci za nove gradonačelnike“.

„Ne možemo priuštiti još jedan proces u kojem će se srpski kandidati dan prije izbora odlučiti na bojkot, samo zato što to Beograd naredi“, istakao je Kurti.

Na aprilskim izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova, koje je bojktovala Srpska lista, pobijedili su gradonačelnici iz albanskih stranaka, koji su uz asistenciju specijalnih snaga policije ušli u opštinske zgrade.

To je izazvalo protest Srba, koji je eskalirao u sukobima i sa jedinicama Kfora, što je za posljedicu imalo 30 povrijeđenih vojnika misije i 50 Srba.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve