Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Kurti: Dobio sam upozorenja o smanjenju podrške Zapada ako Kosovo ne bude konstruktivno

On je ponovio da je evropski predlog dobra osnova za razgovor, ali je rekao da ne sadrži sve ono što bi Kosovo željelo

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je dobio upozorenja o mogućnosti smanjenja podrške Zapada, ukoliko Kosovo ne bude konstruktivno u dijalogu sa Srbijom, ali je ocijenio i da je Kosovo konstruktivna strana u tom procesu.

Kurti je za Radio Slobodna Evropa, govoreći o evropskom planu za normalizaciju odnosa dvije strane, rekao da mu on nije predstavljen u formi „uzmi ili ostavi“, već kao platforma za dalju diskusiju.

On je ponovio da je evropski predlog dobra osnova za razgovor, ali je rekao da ne sadrži sve ono što bi Kosovo željelo.

Kurti je dodao i da očekuje intenzivan dijalog sa Srbijom, kako bi dogovor bio postignut „u pomenutom vremenskom okviru, a to je mart 2023. godine“.

„U preambuli (nacrta sporazuma) ima pet rečenica, a ukupno deset članova. Takođe sam poslao svoje komentare, jer mi nikada nije rečeno da je ovo predlog ‘uzmi ili ostavi’. Dakle, takvog ultimatuma nikada nije bilo. Stoga smo i rekli da to u principu smatramo dobrom osnovom za dalje razgovore, za koje se obavezujemo da razgovaramo kad god nas pozovu u Brisel“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer naveo je da je potrebno mnogo toga razjasniti u tom sporazumu, pošto on postaje u potpunosti primjenjiv kada se otklone nejasnoće.

„Sada, na posljednjem sastanku koji smo imali 20. januara, insistirao sam da i pet država EU koje ne priznaju Kosovo, činom sporazuma promijeni stav, jer se upravo pomaže puna normalizacija (odnosa) kroz priznanje petorke koja se još nije pridružila većini država članica Evropske unije“, kazao je on.

Dodao je da njegova glavna primjedba koju je pomenuo na prošlom sastanku, iako ima i drugih, ima veze sa univerzalnim priznanjem koje je potrebno u okviru Evropske unije i NATO-a, gdje Kosovo teži da se učlani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve