Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, jer se nijrsu pridržavali samoizolacije po povratku iz posjete Mađarskoj u vrijeme vanrednog stanja.

foto Vesna Anđić, RFE/RL

U saopštenju te organizacije se navodi da su Vučić i Mali 22. marta bili u posjeti Mađarskoj ali da se po povratku nisu pridržavali mjera samoizolacije koja se odnosi na sve građane koji dolaze u Srbiju.

Kao dokaz za te optužbe navode se javno dostupne informacije o toj posjeti objavljene u domaćim medijima.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava predlaže da se Vučiću i Malom odredi pritvor jer njih pojavljivanje u javnosti ukazuje da bi u kratkom vremenskom periodu mogli da ponove to krivično djelo.

“Predlažemo da prijavljena lica budu osuđena na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, budući da se radi o licima koja kroz sredstva javnog informisanja pozivaju građane da se pridržavaju mjera samoizolacije a sami krše te iste mjere”, dodaje ta organizacija.

U Srbiji je do sada 741 osoba zaražena korona virusom, a 13 ljudi je preminulo od posljedica COVID-19, bolesti koju virus izaziva.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19 jer se virus proširio u 177 država i teritorija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve