Oko 50 učesnika krenulo je jutros iz Žepe prema Srebrenici, kako bi maršem mira između dvije ratne “zaštićene zone” sačuvalo sjećanje na stradanja i prisustvovalo obilježavanju 25. godišnjice genocida 11. jula u Potočarima.

Foto: N1

Stanovnici Žepe, ali i Sarajeva, Mostara i drugih gradova krenuli su sa lokaliteta Budučin potok, anakon okupljanja, kraj spomen-obilježja poginulim borcima Armije BiH održan je čas istorije i položeno cvijeće, javlja Anadolija.

Član organizacionog odbora Ramo Čardaković objašnjava da je broj učesnika, zbog pandemije koronavirusa i mjera zaštite stanovništva, ove godine ograničen, a tokom marša poštovaće se preporuke.

Ove godine u Memorijalnom centru Potočari, gdje će se obilježiti 25 godina od genocida u Srebrenici, komemoracija, sahrana i ostale manifestacije biće održane u skladu sa mjerama zaštite od pandemije korona virusa, navodi Beta.

Komemoracija će biti održana u dvije hale sa po 50 ljudi, uz video link i sa čitanjem poruka i emotovanjem video poruka svjetskih državnika i drugih zvaničnika.

Organizacioni odbor za obilježavanje 25-godišnjice genocida u Srebrenici uputio je pisma na 64 adrese predsjednika i šefova vlada država i raznih organizacija, sa obavještenjem da mogu da dostave snimljene govore koji će biti emitovani u direktnom programu komemoracije 11. jula.

Stiglo je oko 35 poruka, među kojima su i američkog državnog sekretara Majka Pompea i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve