Na Kosovu je zabranjen uvoz meda i krompira iz Sjeverne Makedonije, kao rezultat recipročnih mjera, saopštio je kosovski ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja.

Ilustracija

Razlog za ove recipročne mjere, kako je naveo Šalja, jeste to što je Sjeverna Makedonija uvela takse na uvoz ribljih proizvoda s Kosova.

Šalja je na Fejsbuku naveo da je još od juna, kada je Sjeverna Makedonija nametnula takse na proizvode sa Kosova, bio u kontaktu s njenim vlastima i slao žalbe sekretarijatu CEFTA-e, kao i pismo ministru ekonomije u Skoplju.

Kako je kazao, pošto dva mjeseca nije dobio odgovor, odlučio je da uvede recipročne mjere na proizvode koji se iz Sjeverne Makedonije uvoze na Kosovo – na prirodni med i krompire.

“Ukoliko se ovakav tretman kosovskih proizvoda od strane Sjeverne Makedonije bude nastavio”, Šalja poručuje da će preduzeti i druge korake, i to ne samo prema Sjevernoj Makedoniji, već i prema drugim državama koje za kosovske proizvode ne obezbjeđuju jednak tretman.

Tako su po drugi put za nešto više od pola godine kosovske vlasti uvele carinske sankcije na proizvode država u region.

U novembru prošle godine Priština je prvobitno uvela takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, da bi ih ubrzo povećala na 100 odsto.

Kao razlog za uvođenje taksi tada su iz kosovske vlade naveli zaštitu domaćeg tržišta, i da je ta mera “najbolji odgovor na destruktivno ponašanje Srbije” koja je sprečila prijem Kosova u INTERPOL.

Te mjere su glavna prepreka nastavku razgovora Beograda i Prištine.

Komentari

avatar