Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Kosovo neće tražiti članstvo u UN bez saglasnosti pet članica SB

Ovo se navodi u dokumentu do kojeg je došao list ''Nova'', a koji su, prema pisanju lista, sačinile diplomate koje rade na Mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma o Kosovu

Kosovo neće težiti članstvu u Ujedinjenim nacijama bez eksplicitne saglasnosti svih pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN – Francuske, Velike Britanije, Amerike, Rusije i Kine.

Ovo se navodi u dokumentu do kojeg je došao list “Nova”, a koji su, prema pisanju lista, sačinile diplomate koje rade na Mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma o Kosovu.

List „Nova“ piše da se na ovaj način pokušava naći rješenje za protivljenje Srbije da se saglasi sa prijemom Kosova u sve međunarodne organizacije, što znači i u UN.

Prijem Kosova u međunarodne organizacije predviđen je tačkom 4 Evropskog prijedloga sporazuma, u kojoj se navodi da se Srbija neće protiviti članstvu.

Za sada suživot i saradnja, uskoro međusobno priznanje

Kako piše „Nova“, u dokumentu pod nazivom „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije – Sprovođenje člana 4″ navodi se da je ovaj prijedlog inspirisan Osnovnim ugovorom o dvije Njemačke iz 1972, te da se ne radi o međusobnom priznavanju, već o mirnom suživotu i saradnji.

– Savezna Republika Njemačka nikada nije priznala Njemačku demokratsku Republiku i obrnuto. Međutim, Osnovni ugovor iz 1972. omogućio je da dvije Njemačke prihvate realnost postojanja one druge. To je omogućilo i zapadnim zemljama da razviju odnose sa NDR. Ako Srbija i Kosovo nastave sa odlučnošću da se pridruže Evropskoj uniji, uskoro će doći do potpune normalizacije kroz međusobno priznavanje. Za sada su suživot kroz saradnju i mirne odnose, bez obzira na razlike, jedino što međunarodna zajednica traži od Srbije i Kosova – navodi se u dokumentu koji su evropske diplomate sačinile kao dodatak Mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma.

Kad je riječ o neslaganjima oko tačke 4, navodi se sljedeće:

– Srpske vlasti tvrde da to što se Srbija ne protivi članstvu Kosova u UN predstavlja kršenje osnovnog stava Srbije da ne prizna Kosovo kao suverenu i nezavisnu zemlju. Po njihovom mišljenju, članstvo u UN je isključivo za suverene i nezavisne države, dakle, saglasnost podrazumijeva indirektno priznanje. To nije nužno slučaj – prenosi „Nova“

U prilog tome navode se primjeri Ukrajine i Bjelorusije, kao i slučaj Izraela. Ističe se da Srbija treba da bude svjesna svojih ograničenja i da njeno protivljenje nije nužno prepreka za prijem Kosova u UN.

– Članstvo Kosova u UN zavisi isključivo od formalne saglasnosti pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN. Kosovo neće težiti članstvu u UN bez eksplicitne saglasnosti stalne petorke – piše u dokumentu na koji se „Nova“ poziva.

List dodaje da evropske diplomate smatraju da se na ovaj način izlazi u susret osjetljivosti Srbije u vezi sa članstvom Kosova u UN i ističu da Kosovo ne dobija ništa ako teži članstvu u UN bez izričitog pristanka stalne petorke.

Izgubićete i Kosovo i podršku Zapada

U zaključku se navodi da Srbija svojim konstruktivnim pristupom stiče naklonost Zapada, ali i da može da trpi ozbiljne posljedice.

– U vezi sa posljednjom tačkom, Srbija treba da bude svjesna da je u promjenljivim geopolitičkim okolnostima i rastućim tenzijama između Zapada i Istoka, vrlo brzo moguće doći do sporazuma o stabilizaciji. Članstvo Kosova u UN moglo bi da se završi u ovom aranžmanu. Srbija bi u tom scenariju izgubila sve, i Kosovo i prijeko potrebnu podršku Zapada. Ovaj jednostavan dodatak sporazumu, koji ne navodi ništa osim očiglednog, mogao bi postati polisa osiguranja Srbije – zaključuje se u dokumentu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su na sastanku održanom u Briselu 27. februara prihvatili evropski prijedlog za Kosovo. Kurti je poslije sastanka rekao da je bio spreman da potpiše, ali da je srpska strana to odbila da uradi.

Dan kasnije Vučić je na RTS-u rekao da je problem upravo u tački 4, koja podrazumijeva prijem Kosova u sve međunarodne organizacije. Na pitanje da li to podrazumijeva i Ujedinjene nacije, Vučić je odgovorio: „Podrazumijeva, zato nisam potpisao“ i dodao da je rješenje u implementaciji, odnosno Mapi puta koja je u izradi, a koja treba da propiše način na koji će obje strane sprovesti dogovor.

IzvorNova S

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve