Predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, predsjednik Skupštine u prošlom mandatu, dobio je poziv za razgovor od Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu (Specijalizovano Tužilaštvo Kosova) 4. decembra. On je to saopštio na konferenciji za novinare.

Kadri Veselji

On je istakao da se ponosi “epohom Oslobodilačke vojske Kosova” i da je bio blagoslovljen što je bio idejni tvorac i osnivač OVK.

Inače, Specijalni sud za ratne zločine je privremeni kosovski sud sa ograničenim mandatom i sjedištem u Hagu. Djeluje nezavisno, a finansira ga uglavnom Evropska unija. Sud je osnovan odlukom Skupštine Kosova nakon izvještaja Savjeta Evrope iz 2011. godine, u kojem je švajcarski senator Dik Marti (Dick Marty) govorio o navodnim “zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjenim nad etničkim manjinama i političkim rivalima” od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Osim toga, Ramuš Haradinaj je 19. jula podnio ostavku sa premijerske pozicije upravo zbog poziva suda iz Haga. Kako je rekao, time je želio da zaštiti Kosovo.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments