Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se razmišlja o pooštravanju mjera, jer je jasno da se ne može sjedjeti “skrštenih ruku”, ako se broj zaraženih od koronavirusa bude povećavao, dodajući da će već u utorak Srbija imati novi “neslavni rekord” u broju oboljelih.

Kon: Srbiju čeka “neslavan rekord”, razmišljamo o pooštravanju mjera

“Očekuje se taj porast da traje još ove nedjelje i sljedeće. Ako uspijemo da ga usporimo, onda će i treće nedjelje da ide taj porast, ali onda bi to bilo usporeno i dobro bi bilo što je ovako paradoksalno. Poslije toga, nadam se da ćemo uspjeti da zaravnimo krivu”, rekao je Kon za TV Pink.

Kon je rekao da će zaravnjenje krive povećavati broj hospitalizovanih, da će se puniti bolnice.

“Imamo pred sobom krajnje ozbiljan period. To važi za cijelu Srbiju, ali je trenutno najozbiljnija situacija u Beogradu”, naglasio je Kon.

Prosječan period inkubacije od pet do sedam dana, a može da se produži i do deset. Oko 98 odsto je u tih 10 dana, vrlo mali procenat je u 14 dana. Sve češće se daje taj period od 10 dana kao najduži, napomenuo je on.

Kon je istakao da o aktivnosti virusa najbolje svjedoči podatak iz Beograda gdje je u jednom danu, 24. oktobra, bilo 280 pozitivnih pacijenata na koronavirus i da je to 54 odsto od ukupnog broja testiranih ljudi.

Napominje da je bilo opština tokom julskog pika gde je čak 80 odsto od broja testiranih bilo pozitivno.

“Imali smo julski talas i možda ćemo imati nešto bolju situaciju u odnosu na ostatak Evrope. Međutim, porast broja oboljelih se očekuje i restrikcije će biti neophodne”, predvidio je Kon.

Kon je naglasio da djeca nisu izvor prenosa zaraze u porodicama, da su i dalje rijetki slučajevi teške forme kod djece, posebno u uzrastu do deset godina.

Povećava se broj škola u kojima ima zaražene djece, ukazao je on, ali da su to još uvijek pojedinačni slučajevi, jer sistem koji je uspostavljen u školama dobro funkcioniše – obavezno nošenje maski, distanca, dezinfekcija ruku.

“Virus se najviše prenosi u mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Mijenjaće se zakon jer je sankcija, izgleda, neophodna”, predočio je Kon.

U kolektivu gdje svi sjede i gdje se nose maske, održava distanca, mogućnost prenosa zaraze je samo teoretska, rekao je Kon.

“Ako hoćemo da nas virus ne napada, stavljamo maske, ali svi, nema više pregovaranja oko toga”, zaključio je Kon.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve