Američki predsjednik Donald Tramp imenovao je ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela za izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. U pitanju je Trampov razbijač, čovjek koji je navikao da i u Berlinu lupa šakom o sto, piše DW.

Grenel

Trampova odluka došla je iznenada, baš dok je državni sekretar Majk Pompeo u posjeti dvije države regiona, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Krajem avgusta je Pompeo najavio da će Metju Palmer biti specijalni predstavnik SAD za Balkan. Nedugo potom je i Palmer rekao da će mu prvi prioritet biti pomjeranje dijaloga Srbije i Kosova sa mrtve tačke.

Da li to sada Palmer dobija pojačanje ili „kontrolora“? Jer Ričard Grenel (53) je bez ostatka Trampov čovjek i još nije jasno da li je njegovo imenovanje poruka snažnog američkog prisustva ili pak Bijela kuća i Stejt dipartment vode zasebne politike?

Koja je sada uloga Palmera, zapitao se Florijan Biber, profesor iz Graca i poznavalac Balkana. „Ovo je zabrinjavajuća poruka po zajedničku poziciju EU i SAD. Grenel ima istoriju neprijateljstva prema Njemačkoj i EU. Recimo pozive (građanima) da podrže desnicu i krajnju desnicu. Ovo nije dobar znak“, napisao je Biber na Tviteru.

Od republikanskog savjetnika do Trampovog miljenika

Grenel važi za Trampovog razgrtača, čovjeka bez dlake na jeziku i bez zadrške kada se treba umiješati u njemačku unutrašnju politiku.

On je prošle godine postao prvi deklarisani homoseksualac koji je zauzeo važno mjesto u Trampovoj administraciji. Još nije ni sjeo u fotelju ambasadora u Berlinu, a već je iznervirao buduće domaćine intervjuom za desničarski portal Brajtbart. Rekao je da je njegov cilj jačanje „konzervativnih snaga u Evropi“, aludirajući na Viktora Orbana, Matea Salviniji i njegovog omiljenog – Sebastijana Kurca.

Grenel je nastavio sa dijeljenjem lekcija i prijetnjama. Tako je zahtijevao od njemačkih privrednika da ne sarađuju sa Iranom, prijetio sankcijama svima koji učestvuju u projektu gasovoda Sjeverni tok 2, i tražio od Njemačke da umjesto ruskog kupuje američki gas. Onda je još rekao da će SAD ograničiti obavještajnu saradnju sa Njemačkom ukoliko Njemci ne isključe kineski Huavej iz izgradnje 5G mreže.

Serija kontroverzi natjerala je čak i Volfganga Kubickog, veterana njemačkih Liberala i prijatelja Amerike, da traži da se Grenel najuri iz Njemačke. „Kada se jedan američki diplomata odnosi kao visoki komesar okupacione sile, on mora iskusiti da naša tolerancija ima i granice“, rekao je Kubicki u martu ove godine.

Grenel je skupio veliko iskustvo kao politički i medijski savjetnik republikanskih političara. Poznat je po otvorenim kritikama na račun medija koji mu se ne dopadaju, a to su u pravilu isti oni koji se ne dopadaju ni Donaldu Trampu.

Upoznao Tačija i Haradinaja

Prošlih dana se Grenelovo ime pominjalo čak i u priči o nasljedniku Džona Boltona na moćnoj funkciji šefa Savjeta za nacionalnu bezbednost.

Sada će se ipak baviti pitanjem Kosova, dakle regionom u kojem se već Ričard Holbruk proslavio lupanjem šakom o sto. Barem dio ljudi sa kojima će imati posla je Grenel već i lično upoznao. Kada su kosovski premijer i predsjednik Haradinaj i Tači u aprilu dolazili na samit sa Beogradom koji su organizovali Merkel i Makron, Grenel je pričao sa obojicom.

Ti samiti nijesu dali bogzna kakve rezultate. Ali u nedjelju su izbori na Kosovu, a onda bi stvari mogle da se pokrenu sa mrtve tačke. Tramp je u tom cilju potegao oružje najvećeg kalibra.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve