Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Kijev optužio Rusiju da je kidnapovala šefa nuklearne eleketrane Zaporožje

Poslednji reaktor u elektrani zatovren je u septembru zbog stalnog granatiranja blizu tog pogona

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom optužila je Moskvu da je kidnapovala šefa najveće nuklearne elektrane u zemlji, elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga i nalazi se u ukrajinskoj oblasti čije pripajanje je Vladimir Putin zvanično proglasio.

Ruske snage otele su generalnog direktora nuklearne elektrane Zaporožje Ihora Murašova oko 16 časova juče, objavio je Energoatom.

To se dogodilo samo nekoliko sati pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ugovore o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti koje su bile pod ruskom kontrolom. Energoatom je naveo da su ruski vojnici zaustvili automobil u kome je bio Murašov, da su mu vezali oči i zatim ga odveli na nepoznatom pravcu.

„Njegovo pritvaranje ugrožava bezbjednost Ukrajine i najveće evropske nuklearne elektrane“, rekao je predsjednik Energoatoma Petro Kotin i pozvao Rusiju da odmah oslobodi Murašova.

Rusija nije odmah priznala da je otela direktora elektrane. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja ima svoje osoblje u elektrani Zaporožje nije odmah potvrdila tvrdnju Energoatoma da je Murašov otet. Ukrajinski tehničari nastavili su da upravljaju elektranom i pošto su je ruske trupe zauzele.

Poslednji reaktor u elektrani zatovren je u septembru zbog stalnog granatiranja blizu tog pogona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve