Utorak, 6 Decembra, 2022
Rubrika:

Karevski: Makedonska crkva se NE VRAĆA na autonomni status iz Jugoslavije, čekamo naredne poteze

Cijela priča je sljedeća: SPC i druge crkve pristaju da služe sa nama. To je važno za nas. To je sad završeno. Od te tačke idemo dalje

Priredio: V.J.

Kanonsko jedinstvo znači da sada možemo zajedno da služimo liturgiju i da je naša Crkva jednaka drugima, to je ono što nam je bitno. Sada ćutimo i čekamo naredne poteze. A komentari o nekakvom povratku autonomiji, samo su prazne priče. Ne možemo se vratiti u Jugoslaviju — kazao je mitropolit prespansko-pelagonijski Petar Karevski, arhijerej Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Sabor Crkve Srbije (SPC) je juče u saopštenju tvrdio: „Primivši akt svetoga arhijerejskoga Sinoda ‘Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije’ [stavljena pod navodnike u izvorniku, prim] kojim ista PRIHVATA opštepriznati kanonski status, dodijeljen joj 1959. godine od strane svetoga arhijerejskog sabora SPC… vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje”.

Međutim, vladika Petar Karevski je za portal „Mkd.mk” danas izjavio:

„Cijela priča je sljedeća: SPC i druge crkve pristaju da služe sa nama. To je važno za nas. To je sad završeno. Od te tačke idemo dalje”.

„Sve je, dakle, već apsolvirano. Kakav povratak tražite? Postoji li mogućnost da se ja vratim unazad? Kanonsko jedinstvo je nešto drugo. Kanonsko jedinstvo znači da počinjemo zajedno da služimo. To je cijela priča i bez toga se ne može dalje. Ništa se ne može učiniti osim ako ne priznaju da ste im jednaki. Ako s njima služiš, onda si im ravan. Završena priča. Nema potrebe da se vraćate. Što treba da se desi? Vratiti Jugoslaviju, vratiti patrijarha Germana [Đorića, između 1958. i 1990. poglavar SPC, prim]?! Da vratimo sve kako je nekada bilo?! Tako nešto nije moguće”.

Mitropolit Petar nije konkretno odgovorio da li će se i kada nastaviti pregovori sa Crkvom Srbije oko budućega statusa MPC-OA:

„Viđećemo, zašto da govorimo nešto unaprijed? Ćutimo i čekamo naredne poteze”.

Prema upućenim izvorima, tekst jučerašnjega saopštenja Crkve Srbije „usmjeren je na srpsku javnost i ima za cilj stvaranja utiska očuvanja dostojanstva i interesa SPC, a posredno i Ruske crkve”.

Naime, upravo je arhijerejski sabor Crkve Srbije, pod drukčijim objašnjenjem, saopštio juče da se PRAKTIČNO SAGLASIO sa meritornom odlukom Sinoda Vaseljenske patrijaršije od 9. maja u kanonskome postupku apelacije koji je trajao četiri godine: da makedonska jerarhija nije raskolnička, za kakvu su je Srbi još 1967. proglasili.

Kako smo juče prenijeli, Marjan Nikolovski, vjerski analitičar iz Skoplja, kazao je da MPC-OA nije Crkvi Srbije poslala pismo u kojem potvrđuje da se prihvata autonomni status iz 1959. godine: „Moje informacije govore da Sinod MPC pismo SPC s takvim sadržajem NIJE POSLAO”.

„Istina, postoji pismo Sinoda MPC-OA od prije nekoliko dana, nakon što je Vaseljenska patrijaršija u procesu apelacije priznala makedonsku jerarhiju kao legitimnu Ohridsku arhiepiskopiju i objavila da stupa s njom u kanonsko i liturgijsko jedinstvo”.

„U tom pismu”, precizira Nikolovski, „Sinod MPC-OA obavještava SPC o odluci Vaseljenske patrijaršije od 9. maja, te da je preostalo da se riješi administrativni status naše Crkve kao autokefalne i da je MPC-OA saglasna sa preporukom Vaseljenske patrijaršije da se, u tom dijelu, sa SPC nastave razgovori o konačnom rješenju”.

„A to je POTPUNO DRUGAČIJE od onoga što piše u saopštenju Sabora SPC”, ocjenjuje Nikolovski.

Napominjemo, Sinod Vaseljenske patrijaršije je 9. maja, objavljujući akt o stupanju u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa MPC-OA pod nazivom Ohridska arhiepiskopija, saopštio:

„Ostavlja se presvetoj Crkvi Srbije da reguliše administrativna pitanja koja postoje između nje i Crkve u Śevernoj Makedoniji, svakako u okviru kanonskoga poretka i crkvenoga predanja”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
17.05.2022-16:18 16:18

Postovani gospodine Karevski vi ste mudar covjek i tacno znate kaoko da izbjegnete klopke u koje zele ovi is SPC da vas uvuku. Samo se dostojanstveno drzite svoga stava i uskoro cete imati svoju crkvu koju cete vi sami voditi na vas nacin bez ikakvog komandovanja i zloupotreba od strane SPC. Neka vam je sa srecom gospodine Karevski.