Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

Kabinet Osmani o događajima na Cetinju: Cijeli region mora da se ujedini kako bi se suprotstavio destabilizujućim planovima velikih Srba

U odgovoru za KosovaPress, savjetnik za medije u kancelariji predsjednice Vjose Osmani, Bekim Kupina, kaže da je paradoksalno da Srpska pravoslavna crkva i dalje propagira velike srpske ideje

Kancelarija predsjednice Kosova ocjenjuje da pjevanje sveštenika na Cetinju “Kad se vojska na Kosovo vrati” u Crnoj Gori pokazuju da Srpska pravoslavna crkva nije odustala od diskursa Miloševićevog režima ili provokativnih akcija devedesetih.

U odgovoru za KosovaPress, savjetnik za medije u kancelariji predsjednice Vjose OsmaniBekim Kupina, kaže da je paradoksalno da Srpska pravoslavna crkva i dalje propagira velike srpske ideje.

„Paradoksalno je da u 21. vijeku Srpska pravoslavna crkva i dalje propagira velikosrpske ideje stare beogradske politike. Pjevanje pjesama sa nacional-šovinističkim motivima sa otvorenim pozivom na Kosovo rana je praksa, ali je završena 1999. Kosovo je nezavisna, međunarodno priznata država koja ima svoju vojsku i druge institucije bezbjednosti. Trupe KBS-a i KFOR-a zajedno brinu o svakom pedlju njegove teritorije. Takvi nacionalistički pozivi na takozvanoj vjerskoj ceremoniji pokazuju da Srpska pravoslavna crkva nije odustala od diskursa Miloševićevog režima ili provokativnih akcija devedesetih”, kazao je Kupina.

Prema njegovim riječima, ovakvi postupci u Crnoj Gori dokaz su da se Beograd sa svojim ambicijama ponovo vraća u centar, koji teži destabilizaciji cijelog regiona.

Kupina naglašava da Kosovo ima vrlo dobrosusjedske odnose sa Crnom Gorom, te da njegova politika prema susjednim zemljama proizilazi iz nepokolebljive posvećenosti dobrosusjedstvu, uzajamnom poštovanju i zajedničkom opredjeljenju za integraciju u EU.

„Takve pokušaje i tendencije destabilizacije regiona treba najoštrije osuditi, međunarodna zajednica, Beogradu i svima trebalo da stavi do znanja da zemlja koja namjerava da se pridruži velikoj evropskoj porodici mora prestati sa tim… Ovo je pokušaj narušavanja odnosa između Kosova i Crne Gore, zemlje koja je odavno priznala našu nezavisnost i podržavala nas na svakom koraku. Ali takvo nešto nećemo dozvoliti. Cijeli region mora da se ujedini kako bi se suprotstavio destabilizujućim planovima velikih Srba koji dolaze iz Srbije”, dodao je on.

Što se tiče dešavanja u Crnoj Gori, gdje su se pjevale pjesme motivisane ratom, bilo je reakcija iz opozicionih partija, dok je Vlada ćutala.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ćaćanin
07.09.2021-18:41 18:41

Blago vama “Crnogorcima” i šiptari i Hrvati su uz vas i pružaju Vam nesebičnu bratsku podršku

Sara
07.09.2021-22:14 22:14

Crnogorci su bili uvijek u dobrim odnosima sa Kosovom.Cetnicko ekstremisticko nasilje na nas crnogorski Manastir je za svaku osudu..Izvrsen je jedan kriminalni cin..Svako nasilje se mora kazniti..Pjevati jos pjesme o Kosovu u nasu crnogorsku crkvu..kako ce je osvojiti je providno..
Sta se moglo vise ocekivati od klerofasizma i srbijanskog primitivzma.

Lada
07.09.2021-22:42 22:42

Sve je bolje od vašeg “bratskog zagrljaja “.