Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Jutarnji: Objavljena fotografija Vučića kada je iz Zemuna protjerivao porodicu Barbalić jer su Hrvati

-Ovih dana navršava se 25 godina od Vučićevog protjerivanja zemunske porodice Barbalić. Oteo je i namještaj, garderobu, slike, fotografije, uspomene... Tada se ('97.) u Zemunu slikao s transparentom ''Barović (advokat) i Barbalić su ustaše!'' - Taj je predsjednik svih građana Srbije!, napisao je Stupar.

Ovih dana navršiće se 25 godina od pokušaja nasilnog iseljenja hrvatske porodice Barbalić iz stana u Zemunu, a na taj je događaj podsjetio novinar Slobodan Stupar, jedan od osnivača informativne redakcije nekadašnjeg kultnog Radija B92 i dugogodišnji urednik srpske redakcije BBC-ja, javlja Jutarnji.hr.

Na Twitteru je objavio fotografiju protesta koji je održan ispred otetog stana, a na kojoj se može vidjeti i današnji srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je tada bio generalni sekretar Šešeljevih radikala.

-Ovih dana navršava se 25 godina od Vučićevog protjerivanja zemunske porodice Barbalić. Oteo je i namještaj, garderobu, slike, fotografije, uspomene… Tada se (‘97.) u Zemunu slikao s transparentom “Barović (advokat) i Barbalić su ustaše!-Taj je predsjednik svih građana Srbije!, napisao je Stupar.

Te 1997. godine radikali su, dok je Vojislav Šešelj bio predsjednik Opštine Zemun, od porodice Barbalić oteli stan kako bi u njega uselili Ljiljanu Mijoković, kasnije udatu Mihajlović, sekretarku Šešeljeve Srpske radikalne stranke.

Kako je pisao portal Mašina, a prenosi Nova.rs, 1997. godine, Ljiljana Mijoković i njen suprug Ognjen Mihajlović, urednik “Zemunskih novina”, tokom noći su provalili i promijenili bravu na stanu porodice Barbalić koja je tada bila na godišnjem odmoru. Ova provala dogodila se bez svjedoka ili prisutva policije, a uzurpatori nisu imali nikakav dokument kojim bi opravdali svoj postupak. Komšije su sve to javili Barbaliću koji se odmah vratio u Zemun gdje su ga dočekala samo zatvorena vrata njegova stana.

Kako se navodi u knjizi “Okupirani grad” Dragana Stojkovića, advokat porodice Barbalić, Nikola Barović, pokušao je razgovarati i dogovoriti se s Vojislavom Šešeljem, tadašnjim predsjednikom Opštine Zemun, ali to nije riješilo probleme.

Barbalić se žalio sudu koji je odredio privremenu mjeru povratka u prvobitno stanje dok ne bude završen ovaj spor između njegove porodice i Opšine Zemun. Portal Mašina pisao je da je “javnim izvršiteljima naređeno da iz stana isele uljeze, članove SRS-a koji su zaposjeli stan porodice Barbalić”.

Kako bi dobili podršku javnosti, u listovima koje je izdavao SRS pokrenuta je agresivna kampanja protiv porodice Barbalić koju su optuživali da su ustaše. Odluka suda u korist porodice Barbalić nikad nije izvršena.

A kako bi radikali uspješno priveli kraju svoju kampanju, prema pisanju Mašine, Aleksandar Vučić, tadašnji generalni sekretar SRS-a, organizovao je kontraproteste ispred ovog stana, a okupljeni su došli s transparentima na kojima je pisalo “Barović i Barbalić su ustaše” i “Ne damo Zemun ustašama”.

Nakon brojnih sudskih procesa, kako je N1 objavio 2016, a prenosi Nova.rs, konačno je odlučeno da porodice Barbalić nema pravo na stan. Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) zbog toga se žalio Vrhovnom i Ustavnom sudu u Srbiji. Jedna od spornih odluka bila je kada je Okružni sud poništio prvostepenu presudu kojom je stan vraćen Barbalićima. Odbio je da prihvati svjedočenje komšija da je Ivan Barbalić živio u tom stanu, plaćao račune, a kao dokaz postojale su i potvrde iz vrtića i škole njegovog sina. No sud je prihvatio tvrdnje troje članova SRS-a koji su svjedočili da je u stanu bilo puno prašine, po čemu su zaključili da je bio napušten.

Portal Mašina prije dvije godine je objavio da slučaj porodice Barbalić ni tada nije bio riješen i da se nalazio pred sudom u Strazburgu.

U vrijeme dok je incident oko iseljenja bio aktuelan, došlo je i do čuvenog TV okršaja između Vojislava Šešelja i Nikole Barovića, advokata porodice, kada je Barović, nakon verbalnog okršaja, Šešelja zalio čašom vode. Nakon te emisije, osiguranje lidera SRS-a je Baroviću nanijelo teške tjelesne povrede, za što je Šešelj podrugljivo govorio da se advokat “okliznuo na koru banane” i nikada niko za to premlaćivanje nije bio kažnjen.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
28.06.2022-09:17 09:17

Rani radovi jadova vučka…

Ha20
28.06.2022-09:21 09:21

Pizdousta gnjida je to breeeeeee. Kada bi mu neko postavio ovaj dokaz i fotografiju pred surlu on bi po Kacevandinom savjetu sigurno rekao da je to neki njegov dvojnik a ne on.
Hvala na paznji.

ZNAM
28.06.2022-10:21 10:21

MALI SESELJKO IZ TKZ.RS

VojoS
28.06.2022-11:17 11:17

E to je Srbija.

Ljuta
28.06.2022-12:15 12:15

Koliko razumijem Vrhovni sud je presudio a i Strazburg….samo toliko ko je bio u pravu što se tiče zakona