Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

Jovanović: Dokumenti potvrđuju moju priču

Jovanović je prošle godine, nakon izdavanja knjige ''Ispovijest kako smo ubili Boga'' u razgovoru za Pobjedu kazao da su pokojni poglavar SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović i tadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović godinama prikrivali episkope pedofile i sveštenike te crkve, koji su uništili život desetinama dječaka i djevojčica koji su, listom, spas od ličnih, porodičnih tragedija potražili u crkvi, a umjesto toga postali žrtve brutalnih zločina.

Bivši đakon Srpske pravoslavne crkve Bojan Jovanović, autor knjige „Ispovijest kako smo ubili Boga“ o pedofiliji unutar crkve, a koji će 4. jula po zamolnici Višeg tužilaštva iz Podgorice, kao svjedok biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, kazao je da istražne radnje crnogorsko tužilaštvo nije pokrenulo zbog krivične prijave NVO Montenegro International, niti zbog njegovog „bolesnog pisanja“, nego zbog dokumenata koji se djelimično nalaze u knjizi i koji potvrđuju njegovu priču.

On je, reagujući na saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske u kojem je poziv za Jovanovićevo svjedočenje nazvan „beznačajnom činjenicom“, te konstatovano da je on u svom „autorskom djelu“ iznio niz kleveta na račun SPC i Mitropolije, kazao Pobjedi da se radi o dokumentima SPC, pravosuđa Srbije, policije i drugih nadležnih organa koji su učestvovali u prikrivanju pedofilije po nalogu političkog vrha Srbije.

Na opasku iz saopštenja MCP da je riječ o „slabašnoj i krhkoj pravnoj mašti protagonista“, koja obiluje „deficitom zdravog razuma“, Jovanović kaže da ne vjeruje da u tužilaštvu „sjede neznalice koje su eto prevarene pisanjem bolesnog čovjeka“.

U saopštenju MCP navodi se i da valja naglasiti da je Više državno tužilaštvo u Podgorici autora knjige moralo potraživati i preko tužilaštva u Beogradu, zato što on „samog sebe“ nije učinio dostupnim nadležnim organima države Crne Gore.

– Što se tiče poziva iz tužilaštva, istina je sljedeća. Prošle godine na svoju adresu dobio sam poziv iz tužilaštva Crne Gore. Istog dana stupio sam u kontakt, ali se ispriječio problem davanja iskaza pred tužilaštvom u Podgorici, a to je što ja nemam materijalnih sredstava da dođem do Podgorice – navodi Jovanović.

Kako kaže, njegov prijedlog je bio da, ako je to moguće, prvi iskaz da u Beogradu po zamolnici.

– Znači mene niko nije potraživao, niti sakrivenog otkrio, nego smo našli praktično rješenje – kaže Jovanović i dodaje da kao građanin Srbije dugi niz godina živi pod stalnim prijetnjama smrću.

Prema njegovim riječima, satanizacija je u rukama režimskih medija u kojima je on bez mogućnosti da išta kaže.

– Imam mogućnosti da odem iz Srbije, ali to neću jer ja nemam rezervnu otadžbinu. Otići ću kad ja budem htio, a ne kad me tjeraju oni kojima su puna usta Kosova, Bosne i Krajine – navodi Jovanović.

Prije nekoliko dana iz Višeg državnog tužilaštva zvanično potvrđeno da je u predmetu formiranom povodom prijave NVO Montenegro Internacional protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Joanikija, zbog „prikrivanja pedofilije“, izviđaj u toku.

Kako je za Pobjedu objasnio Jovanovićev advokat Aleksandar Olenik, tužilaštvo je postupak pokrenulo na osnovu saznanja iz knjige koju je objavio i dostavljanja dodatnih dokaza crnogorskom tužilaštvu.

– Nije tajna da je u okviru SPC u Srbiji posljednjih godina otkriveno više slučajeva pedofilije, da su žrtve djeca i oni koji su predati na čuvanje crkvi u okviru manastira, škola i ostalih njihovih institucija. Takođe, nije tajna ni da je država Srbija, na ovaj ili onaj način, zaštitila sve pedofile u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da je samo jedan došao do suda, ali je i u tom predmetu slučaj ,,natjeran“ u zastaru. Riječ je o čuvenom Kačavendi – kazao je Olenik prošle sedmice.

Jovanović je prošle godine, nakon izdavanja knjige „Ispovijest kako smo ubili Boga“ u razgovoru za Pobjedu kazao da su pokojni poglavar SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović i tadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović godinama prikrivali episkope pedofile i sveštenike te crkve, koji su uništili život desetinama dječaka i djevojčica koji su, listom, spas od ličnih, porodičnih tragedija potražili u crkvi, a umjesto toga postali žrtve brutalnih zločina.

U razgovoru za Pobjedu on je tvrdio da je pokojni Radović decenijama znao za slučajeve pedofilije, ali je ćutao.

– Znao je za podvođenje djece još dok je bio banatski vladika. Znao je ko su ti sveštenici. Znao je i Joanikije kojeg ne smatram vladikom. Njega je crkva od 2011. do 2014. zadužila da rukovodi istragom o pedofiliji u Cetinjskom i Manastiru Dajbabe. Tada smo sarađivali. On je rukom napisao zapisnik i jedan primjerak dao meni. Imam ga, ali ga neću davati medijima. Prema mojim saznanjima, ostali zapisnici su uništeni. Učestvovao je sa episkopima u zataškavanju tih slučajeva – kazao je tada bivši đakon.

I sam Jovanović bio je na meti pedofila u crkvi. Pokušao je da ga seksualno zlostavlja nekadašnji episkop Zvorničko-tuzlanske eparhije (BiH) Vasilije Kačavenda koji je ukazom SPC 2012. penzionisan. Nikada nije odgovarao za teške optužbe da je bio pedofil, da je moguće stajao i iza ubistva jednog mladića, da je organizovao orgije sa dječacima…

Crkvena pedofilska mafija

Portal Aktuelno je 2020. godine objavio seriju od tri teksta u kojima smo predočili javnosti kako je SPC u Crnoj Gori na čelu sa Amfilohijem i aktuelnim mitropolitom Joanikijem prikrivala slučajeve pedofilije, pokušavala da ih koristi za političke obračune unutar crkve.

Takođe smo pisali kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi kriminalne organizacije zaodjenuti u mantije SPC.

Na promociji svoje knjige “Ispovest: Kako smo ubili Boga” Jovanović je otvoreno optužio Joanikija Mićovića da je prikrivao slučajeve pedofilije. Nakon toga je NVO Montenegro International podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu za prikrivanje pedofilije protiv Mićovića i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Jovanović je na promociji knjige u biblioteci “Njegoš” na Cetinju, kazao da je “zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije “koji je o svemu znao duže od četiri decenije”.

Najnovije

U IME OCA I NOVCA Crkva Srbije treća po bogatsvu: Godišnji prihod više od...

Crkva Srbije koja sebe naziva Srpskom pravoslavnom crkvom spada u red najbogatijih organizacija na teritoriji te države. Prema podacima koji su objavljeni na društvenim mrežama,...

Putinova ratna propaganda – laž naoružana do zuba

Piše: Tomislav Marković Urednici naše stvarnosti primetili su da poneka činjenica o kremaljskom režimu uspeva da se probije i do našeg malog zakutka, pogotovo otkad...

Pogled na urbanizam ”Bloka 5” u Titogradu (VI)

Za aktuelno.me Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, univ. dipl. inž. arh. - iz Građanah (Riječka nahija) ''Blok 5'' je stambeni blok koji - izgradnjom ''Bloka 6''...

PLANTAŽE KAŽNJENE JER SU NAPRAVILE VINO ZA NEDOSTOJNOG: Anaksios, ili pravedna su vaistinu djela...

Za aktuelno.me Piše: Dmitar Komnen “I uzeću pravdu za mjeru, a pravednost za alat; i grad će potrti utočište laži, a vode će preplaviti skrovište.” -...

Rajo i Milan na aparatima

za aktuelno.me piše: Željko Vukmirović I to se dogodilo. Dritan i Joko su postali omiljeni Vučićevi Srbi iz Crne Gore. Tu nema nedoumica, nema pogađanja. Još...

Najčitanije

Povezano

Poznato i nepoznato o navodima o pedofiliji u SPC

Bivši đakon Srpske pravoslavne crkve (SPC) Bojan Jovanović, svjedok u procesu izviđaja koji je protiv Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) SPC i mitropolita Joanikija, pokrenulo...

Jovanović 4. jula daje iskaz u postupku protiv Joanikija

Bivši đakon Bojan Jovanović daće 4. jula izjavu pred beogradskim tužilaštvom u postupku koji se u Podgorici vodi protiv mitropolita Joanikija zbog navodne pedofilije u Srpskoj crkvi, kazao...

SVETOSAVSKA SEKTA I POSTUPAK ZA PEDOFILIJU: Da je Amfilohije živ mogao bi da bude svjedok pokajnik!?

Piše: Balša Knežević Decenije nepočinstava svetosavskog kulta krvi i tla, u narodu poznatog kao svetosavska sekta (SS), koja se vodi pod akronimom SPC, polako ali...

Više tužilaštvo: U toku izviđaj protiv MCP i Joanikija zbog prikrivanja pedofilije

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija Mićovića, zbog prikrivanja pedofilije, a povodom...

Komentari

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
25.05.2022-07:44 07:44

Sva Crna Gora i sva Srbija zna da je sve ovo istina i svi ćute zbog straha od moći ove organizacije, koja čak ima i svoje horde batinaša, a možda i ubica i još su u sadejstvu sa državnim organima. Iza svjetlucave svetosti se krije strašna svirepost i surovost i strašni zavjet omerte (ćutanja). Svi na prostorima bivše juge znaju da je preko ovih struktura oprato preko milijardu ne samo prljavih nego i krvavih eura otetih od stradalnika u ratnom ludilu i svi žmure i ćute jer su pred silnicima nemoćni. Al tirjanstvu stati nogom za vrat je dužnost najsvetija.… Pročitaj više »

Autan
25.05.2022-10:08 10:08
Reply to  COL

Svi znaju da CG ne bi mogla da opstane da ne švercujete cigarete i drogu. Svi znaju da je 1999. Milo Đukanović bio NATO lokator i izdajnik.

COL
25.05.2022-10:30 10:30
Reply to  Autan

Ima boga, ima pravde, platićete ga silnici i pedofilskomafijaška organizacijo… Ako vjerujete u boga živoga bojte se njegove pravde, no izgleda da ne vjerujete…

Autan
25.05.2022-11:07 11:07
Reply to  COL

Smetaju li ti i feminizam, LGBT i gej parade ? Nemoj da te čuju partneri iz EU pa ostanete bez donacija.

COL
25.05.2022-12:15 12:15
Reply to  Autan

Vaša organizacija je postala potonje pribježište za pripadnike grupa što ih nabrojaste i što nije ružno već čak i pohvalno, ali se i pedofili nakačili kod vas e to je ružno…

Kizami
25.05.2022-11:10 11:10
Reply to  Autan

Hvala bogu da Srbija nemora da švercuje drogu. Ona je sama uzgaja na državnim plantažama.

RIR
25.05.2022-18:52 18:52

Autan ,su pokusavali da naprave mirišljavim ali ne pomaže —SMRAD
na portalima džaba ovom “našem “ autanu da objašnjavamo što je loše što dobro —
za svaku temu ostaje OLOŠ SMRDELJAVA
ima kurir ima informer ali dzaba ,riješio da smrad ostavlja đe mu mjesto nije—ka buba -smrda
po portalima osviće …

gagi
26.05.2022-07:42 07:42

Autan je Afričko govedo Gnu