Srbija je izvezla mnogo više oružja u Azerbejdžan nego u Jermeniju, i to se vidi po količini oružja koje je stiglo u Azerbejdžan, koji je dobio mnogo naprednije oružje, kazala je u N1 Studio Live jermenska diplomatkinja Sosi Tatkijan.

foto: N1

“Nekoliko puta sam provjerila ove podatke od više izvora prije ovog razgovora. Isto važi i za Rusiju. Postoji mit da Rusija pomaže Jermeniji. Zapravo, Rusija pomaže obijema stranama i to opravdava komercijanim interesom.

Rusija i Izrael su dva glavna dobavljača oružja u Azerbejdžan. Zamislite Izrael koji je, takođe, doživio genocid kao i Jermeni. Zato mislimo da to ne bi trebalo da rade, pogotovu što im prodaju moderno oružje. Dakle nije istina da je Srbija prodavala oružje samo Jermeniji. Ono što se pojavilo u medijima je samo najnoviji ugovor, ali je činjenica da je Srbija prodavala oružje i Jermeniji i Azerbejdžanu”, kaže Tatkijan.

Ona dodaje da je OEBS 1994. isposredovao primirje između Azerbejdžana, Jermenije i Nagorno-Karabaha, koje je deceniju održavano relativno uspješno.

“Ali, čim je Azerbejdžan počeo da koristi novac od gasa i nafte i da ga ulaže u vojsku, počeli su da vjeruju da mogu da riješe (situaciju) kroz vojni sukob”, kaže ona i dodaje da je propaganda protiv Jermena u Azerbejdžanu “potpuno normalna stvar”.

Kaže da su u vrijeme pandemije koronavirusa u Bakuu (glavnom gradu Azerbejdžana) održane “masovne demonstracije” protiv Jermena. “Ne znam gdje su u to vrijeme održane takve demonstracije. Ovo je provocirano od samog vrha Azerbejdžana”.

Ona je navela da je njena zemlja spremna na rješenje koje je prihvatljivo za sve tri strane, navodeći da nije riječ o spontanom sukobu.

“U svijetu se možda pogrešno tumači da je riječ o ratnom stanju. Taj prevod je netačan. U našem Ustavu imamo Deklaraciju o ratu u kojoj, hvala Bogu, još nismo na tom nivou. Onda, imamo ratnu situaciju, koju u svijetu prevode kao vojnu situaciju, što znači da imate samo nekoliko restrikcija koje su uvedene tokom kovida, ne samo u Jermeniji, već i u Srbiji: Premijer je postao vrhovni komandant vojske, ne smijete da širite neprovjerene informacije i sva vojna oprema je mobilizovana i regrutovani su svi vojnici u rezervi”, kaže Tatkijan, koja sarađuje sa mnogim jermenskim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

Ona navodi da Azerbejdžan ima uveden policijski čas, da su blokirali većinu interneta, odnosno da radi samo Tviter, prekinuti su svi civilni letovi, a “što se tiče Jermenije sve snagu su ujedinjene”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve