Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Jedan od najvećih balkanskih narko-bosova na crnoj listi SAD-a

''Edin Gačanin, rodom iz Sarajeva, vođa je kartela Tito i Dino, kome pripadaju i članovi njegove porodice i prijatelji iz Bosne i Hercegovine'', piše u saopštenju američkog Trezora o uvođenju sankcija.

Najveći balkanski narko-bos koji ima holandsko državljanstvo, Edin Gačanin zvani Tito, juče je stavljen pod sankcije američkog Trezora. Tito, koga Europol smatra jednim od šefova „superkartela“ koji drži trećinu šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, je u bjekstvu i nije poznato gdje se nalazi, piše Krik.rs.

”Edin Gačanin, rodom iz Sarajeva, vođa je kartela Tito i Dino, kome pripadaju i članovi njegove porodice i prijatelji iz Bosne i Hercegovine”, piše u saopštenju američkog Trezora o uvođenju sankcija.

Osim švercom droge, kartel se bavi se i pranjem novca i usko sarađuje sa ozloglašenom irskom kriminalnom grupom koju predvodi Danijel Kinahan.

“Pod sankcije Gačanin je stavljen jer je ulagao novac u šverc droge”, saopštio je Trezor.

Ovu odluku Trezor je, kako se navodi, donio u koordinaciji sa američkom upravom za borbu protiv droga – DEA-om, Europolom i vladama Holandije, Francuske i Belgije.

Nije poznato gdje se Gačanin trenutno nalazi.

On je nestao nakon što je u januaru iz nejasnih razloga pušten iz pritvora u Dubaiju u kome je bio nakon hapšenja u velikoj međunarodnoj akciji „Pustinjska svjetlost“.

Iako je osumnjičen da je vodio „superkartel “ koji, kako je saopštio Europol, kontroliše trećinu prodaje kokaina u Evropi, Gačanin je poslije dva mjeseca u pritvoru išetao na slobodu i nestao bez traga.

Nije najjasnije kako se to desilo – mediji tvrde da Holandija, čiji je Gačanin državljanin, nije na vrijeme u Emirate poslala zahtjev za njegovo izručenje, ali je holandsko tužilaštvo to demantovalo, rekavši da je njihov zahtjev o izručenju odbijen.

„Superkartel“ čine kriminalne grupe sa Balkana, iz Irske, Italije i Maroka, a Gačanin predvodi balkanski klan. Drogu je uglavnom kupovao od narko-bosova u Peruu i švercovao je u Evropu.

Gačanin i njegov kartel Tito i Dino postali su jedni od najjačih igrača za trgovinu drogom u Peruu nakon što je svoj uticaj izgubila jedna od tada najmoćnijih kriminalnih grupa – „Grupa Amerika“. To se desilo poslije hapšenja njenog drugog čovjeka Zorana Jakšića 2016. godine.

IzvorKrik

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve