Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Izvjestilac Savjeta Evrope: Najava otkazivanja Europrajda zabrinjavajući korak unazad za demokratiju

On je ocijenio da je Srbija napravila veliki korak naprijed od godina kada su bezbjednosni zahtjevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda

Najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi panevropska manifestacija Europrajd mogla da bude odložena ili otkazana zabrinjavajući je korak unazad i za ravnopravnost i za demokratiju, izjavio je generalni izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) o pravima LGBTI osoba Kristof Lakroa.

„Srpske vlasti su često izjavljivale da podržavaju ravnopravnost. Ovo je uvijek dobrodošlo, ali riječi nijesu dovoljne. Jednakost se može postići jedino aktivnim radom na njenom promovisanju i postizanju“, naveo je Lakroa.

Naveo je da LGBTI osobe „i dalje često osjećaju da moraju nešto da kriju“ i dodao da su „događaji ponosa vitalni izvor snage i solidarnosti“ i da „daju ključnu vidljivost borbi za LGBTI ravnopravnost“.

„Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno ukazao, i kao što je PSSE ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem, a zabrana jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbjedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju se poštovati“, naveo je Lakroa.

On je ocijenio da je Srbija napravila veliki korak naprijed od godina kada su bezbjednosni zahtjevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda.

„Gostovanje Europrajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko miješanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbjednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji. Evropa gleda. Nemojte krenuti pogrešnim putem“, naveo je Lakroa.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve