Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Izgubio bitku s koronom: Preminuo Predrag Živković Tozovac

Tozovac se posljednjih nedjelja liječio od korona virusa

Pjevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini.

Tozovac se posljednjih nedjelja liječio od korona virusa, a vijest da je preminuo za “Blic” je potvrdio njegov kum.

“Nažalost nije izdržao, ovaj kovid ga je skroz razorio”, rekao je on.

Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac Svetozar-Toza bio je čuveni predratni harmonikaš po kome je Tozovac dobio nadimak.

Oca Tozu, koji je do rata držao i kafanu u Mataruškoj Banji strijeljali su Njemci 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, Tozovac je, kako bi zaradio za život, počeo je da svira sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije.

Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine a pažnju javnosti skrenuo je pjesmom “Ispod lipe, kraj potoka” koju je snimio 1967. godine. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić.

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na Pjesmi ljeta kompozicijom “Mirjana”. Sljedeće godine opet pobjeđuje pjesmom “Oči jedne žene” i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pjevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević i drugim. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Mjesto i vrijeme sahrane Predraga Živkovića Tozovca biće naknadno saopšteni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
06.04.2021-13:03 13:03

RIP Legendo, pocivaj u miru.