Premijer Sjeverne Makedonije i potpredsjednik SDSM Oliver Spaskovski izjavio je danas da se posljednjim produžavanjem vanrednog stanja datum odloženih parlamentarnih izbora “fiksira na 5. jul”.

U izjavi novinarima tokom stranačke aktivnosti u Kumanovu, pozvao je sve partije, a posebno opozicioni VMRO-DPMNE, da “preuzmu odgovorne korake i da budu dio rješenja, umjesto da budu izvor problema”.

“Bili bismo srećniji da je datum određen političkim konsenzusom, ali nećemo dozvoliti vječite pregovore, a pritom građani da plaćaju cijenu sabotaža VMRO DPMNE”, rekao je Spasovski.

Lideri političkih partija na dva sastanka prethodnih dana kod šefa države nijesu uspjeli da se dogovore o datumu vanrednih parlamentarnih izbora, jer su vladajuće stranke za početak jula, a VMRO-DPMNE insistira na kraju avgusta ili septembru.

Premijer je rekao da “izbori poslije 5. jula nijesu ni pravno mogući, niti su pravedni prema građanima”.

Objasnio je da, po zakonu, odloženi izbori moraju biti 22. dana poslije ukidanja vanrednog stanja.

Rekao je da bi pomjranje izbora za kraj ljeta bilo nepravedno prema građanima, zbog godišnjih odmora, dok bi odlaganje izbora za jesen bilo “opasna ideja po zdravstvo i po ekonomiju”.

“Izbori su neophodni da bismo nastavili da se borimo s krizom i koliko ranije budu, bićemo spremniji za borbu koja nam predstoji”, ocijenio je premijer.

“Država ne smije da beskonačno ili nedoređeno dugo produži funcionisanje s tehničkom vladom i bez parlamenta. Te dvije institucije moraju imati pun i tehnički i politički kapacitet radi uspješne borbe s korona virisom”, rekao je Spasovski, nosilac liste SDSM u Izbornoj jedinici 2, u Kumanovu.

Sobranje – parlament Sjeverne Makedonije, je raspušten 16. februara da bi se vanredni parlamentarni izbori održali 12. aprila, ako je prvobitno bilo planirano. Ali, Vlada je izbore odložila uredbom sa zakonskom snagom kada je uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa, a posljednje produženje vanrednog stanja od 14 dana teče od danas.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve