Dvanaest državljana Hrvatske krenulo je juče iz Dubrovnika na Marš mira 2019. ka Srebrenici. Marš je krenuo s katoličkog groblja na Boninovu gdje su odali počast žrtvama prethodnog rata, što će učiniti i na nekoliko lokacija u BiH prije nego stignu u Srebrenicu.

Predsjednik Islamske zajednice u Dubrovniku Fehim Vukotić kazao je kako će svake godine obnavljati sjećanje i upućivati mlađe generacije na ono loše što se dogodilo 1990-ih godina na ovim prostorima.

,,Nije mrtav onaj ko je poginuo, već onaj ko se zaboravi. Ne smijemo zaboraviti ni žrtve Dubrovnika ni žrtve Srebrenice, a ni sve žrtve bilo koje nacije sa ovih prostora. Mi u Dubrovniku smo naročito osjetljivi na događanja koja su bila u Srebrenici, jer smo rat osjetili na svojoj koži. Mislim da će ova generacije kvalitetno prenijeti na mlađe osjećaj poštovanja žrtve i sjećanja na žrtve”, rekao je Vukotić.

Nihad Alić, predsjednik udruženja “Koraci Mira”, kazao je kako su prije dvije godine posjetili Vukovar i Srebrenicu i da se tada rodila ideja da spoje te dvije lokacije.

,,Nosimo poruku mira, života i ljubavi. U ovom pohodu ćemo otići i u Trebinje gdje ćemo odati počast velikom humanisti Srđanu Aleksiću, u Stocu ćemo odati počast Bošnjacima, u Mostaru na Starom mostu žrtvama s obje strane i u Grabovici žrtvama hrvatske nacionalnosti”, rekao je Alić.

Put je dug 520 kilometara, a sufinansirao ga je i Grad Dubrovnik čiji je gradonačelnik Mato Franković kazao kako ni nakon toliko godina nije uslijedilo izvinjenje niti priznanje za genocid u Srebrenici što, ističe, govori o težini djela koja su se tu dogodila.

Ruta Marša mira Dubrovčana ide Dubrovnik – Trebinje – Stolac – Mostar – Jablanica – Konjic – Sarajevo – Olovo – Živinice – Kalesija – Nezuk – Potočari.

Učesnike Marša mira 2019. ispratili su brojni Dubrovčani kao i bivši reprezentativac Emir Spahić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve