Albanci u Albaniji su za 10 odsto više zainteresovani za nacionalno ujedinjenje sa kosovskim Albancima, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Tirani i Prištini.

foto klix.ba

Istraživanje, koje je sprovela Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) i Fondacija otvorenog društva za Albaniju (OSFA) pokazalo je da je 74.8 odsto ispitanika u Albaniji za nacionalno ujedinjenje sa kosovskim Albancima, dok je takva mogućnost prihvatljiva za nešto manje od 64 odsto građana sa kosovske teritorije.

Istraživanje se bavi nizom pitanja koja zanimaju, kako se navodi “obje zemlje”, ali pažnja je bila fokusirana na pitanje koje se stalno postavlja, a to je mogućnost ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu.

Istraživanje pokazuje da su se međusobne posjete građana sa obje strane granice, a Albanija se zvanično graniči sa Srbijom, značajno porasle, posebno nakon izgradnje autoputa Priština – Drač, i pokazuje da građani sa kosovske teritorije više posjećuju Albaniju.

Na pitanje kako će glasati ako se održi referendum o ujedinjenju 74,8 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok bi se na kosovskoj teritoriji za tu opciju izjasnilo 63,9 odsto.

Protiv nacionalnog jedinstva posebno se izražavaju u urbanim sredinama, kako u Albaniji takođe i na Kosovu. Razlozi protiv ujedinjenja su različiti, ali izgleda da prevladava uvjerenje da je bolje biti odvojen.

Istovremeno ispitanici u Albaniji, koji smatraju da je ujedinjenje moguće, ocjenjuju da će ključni faktor u njegovom sprovođenju biti međunarodna zajednica, dotle na Kosovu dijele uvjerenje da takav scenario mogu da sprovedu samo lideri u Tirani i Prištini.

Komentari

avatar