Tenk ili maketa? Oprečne informacije dolaze sa različitih adresa u vrhu vlasti Srbije, dan nakon što je ispred popularne beogradske Marakane (sada zvaničnog naziva Rajko Mitić), stadiona fudbalskog kluba Crvena zvezda postavljen tenk.

Tenk ispred stadiona Rajko Mitić, jutro, 27. avgust 2019., foto Gordana Ćosić

Na tenku je iscrtan grb Crvene zvezde, a navijači ovog kluba su saopštili da su tenk kupili na vojnom otpadu u Leskovcu. Od jutros na vozilu ispred stadiona masa ljudi se fotografiše, javio je RSE.

Ministarstvo odbrane: Tenk nije naš

Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica izjavio je da trajno demilitarizovan tenk T-55, koji je izložen ispred sjeverne tribine stadiona “Rajko Mitić” Fudbalskog kluba”Crvena Zvezda”, nije vlasništvo Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i nije sredstvo naoružanja i vojne opreme.

“Sa tenka su skinuti ili onesposobljeni svi elementi za vatrena dejstva i pokretanje. Tenk nema motor i transmisiju, cijev je zavarena, a nišanske i optičke sprave su skinute. U sadašnjem stanju izloženi tenk je maketa i muzejski eksponat”, naglasio je major Gujanica.

Stefanović: Maketa ne tenk

Nešto ranije, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je izjavio da ispred stadiona nije parkiran tenk, već maketa tenka.

“Policija se obratila tužilaštvu koje je reklo da nema elemenata krivičnog djela i mjesta za postupanje policije”, rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

Stefanović je naveo i da je policija obavila kontradiverzioni pregled te makete i da ne postoje minska i eksplozivna sredstava i nešto što može da ugrozi ljude.

Stefanović je rekao i komunalni organi treba da vide da li maketa može da stoji na tom mjestu i dodao da ne zna da li će ostati ispred stadiona i tokom večerašnje utakmice.

Navijači: Tenk kupljen u Leskovcu

Na portalu navijača Crvene zvezde „RSB“ (Red Star Belgrade) postavljene su fotografije tenka uz tekst da je riječ o “akciji navijača” uoči večerašnjeg revanš meča plej-ofa Lige šampiona protiv Jang bojsa.

“Danas je pred stradionom Rajko Mitić postavljen tenk. Poznat je slogan navijača da je ’proradila Zvezdina mašina’, a sada će tenk ispred sjeverne tribine i simbolizovati taj poklič“, navodi se u tekstu na sajtu “RSB“, u kojem se navijači Crvene zvezde nazivaju i “Sjeverna armija“.

U drugom tekstu koji je objavljen kasnije navodi se da je tenk “kupljen na vojnom otpadu u Leskovcu, gdje je sređen i ofarban, te postavljen kao već pomenuta simbolika”.

Vesić: Ne očekujem reakciju UEFA

“Ne vidim zašto bi maketa tenka bilo koga vrijeđala i ne znam zašto bi Evropska fudbalska unija reagovala na tako nešto”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Goran Vesić, menadžer Grada Beograda i nekadašnji funkcioner Fudbalskog kluba Crvena Zvezda.

On, poput Nebojše Stefanovića, tvrdi da je ispred Zvezdinog stadiona od juče, maketa tenka.

“Uostalom, u Evropi imate fudbalske klubove kao što je Arsenal, koji u svom grbu ima top, i CSKA na čijem stadionu u Moskvi stoji tenk, jer je to nekada bio armijski klub, i niko se zbog toga ne vrijeđa. Apsolutno ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da Zvezda može da bude sankcionisana od strane UEFA, mada je to pitanje za klub”, rekao je Vesić, menadžer Grada Beograda i nekadašnji funkcioner Fudbalskog kluba Crvena Zvezda.

Vesić je naveo da Grad Beograd nema nadležnost nad prostorom na kom je tenk postavljen, da to nije javni prostor, već da pripada Fudbalskom klubu Crvena Zvezda.

Ne davimo Beograd: Ukloniti tenk

Građanska Inicijativa “Ne davimo Beograd” pozvala je nadležne organe da reaguju i uklone, kako navode, tenk koji je juče postavljen ispred stadiona “Rajko Mitić”.

“Osuđujemo veličanje ratnih simbola u javnom prostoru, posebno ako su usko vezani za ratove devedesetih kojih se sjećamo samo po velikoj patnji, siromaštvu, zločinima i kriminalu, a čije posljedice podjednako osjećamo i danas na području svih zemalja bivše Jugoslavije”, navodi se u saopštenju “Ne davimo Beograd”, koje se nadovezuje na medijske natpise po kojima je vozilo navodno bilo uključeno u ratna operacije u devedesetim godinama.

“Nije jasno ni kako je moguće posjedovati vojno naoružanje ove vrste i koja je uloga Vojske Srbije u svemu ovome. Takođe, postavlja se pitanje i ko je dobio dozvolu da postavi tenk na javnoj površini, a u ime sportskog udruženja građana Crvena zvezda”, dodaje se u tekstu saopštenja.

Takođe se pozivaju nadležni da javnosti dostave sve detalje o slučaju koji se opisuje kao bizaran, te podvlači da od “ratnohuškačke atmosfere, pored tabloida ima i korumpirana partijska elita, koja stvara pritisak straha svojim građanima i tako im nameće teme koje nemaju veze sa svakodnevnim životom i neposrednim okruženjem koje bi primarno trebalo da ih interesuju ukoliko žele da bolje žive.

Uprava kluba, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo sporta i Vojska Srbije ovim povodom se nisu oglasili.

Ispred Marakane tokom čitavog prijepodneva masovno slikanje ispred tenka. Na prednjoj strani tenka iscrtani su grb i crveno-bijela zastava kluba.

Mlađi muškarci, ali i porodice sa malom djecom, čekali su sa moblinim telefonima na red kako bi se fotografisali sa svih strana, kao i na samom tenku.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve