Vlada Srbije imenovala je krajem prethodne godine episkopa Irineja bačkog kao svog predstavnika u Savjetu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) u Beogradu, te je tako kontrolu rada naše ustanove povjerila čovjeku za kojeg se sumnja da je na osnovu falsifikovanog potpisa 2014. produžio svoj radni angažman na PBF, rekao je za Nova.rs profesor ovog fakulteta i šef katedere za biblistiku, Rodoljub Kubat.

Zbog pomenutog slučaja, Kubat se nedavno obratio upravi Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, tražeći da se što prije održi sastanak nadležnih na PBF, sa zahtjevom da se ispita slučaj imenovanja Irineja Bulovića na mjesto člana Savjeta.

“Mi na Biblijskoj grupi nismo željeli da uputimo molbu za produženje, iako je to bilo jedino prirodno. Sve što se kasnije odigralo, baca ozbiljnu sjenku sumnje”, stoji u dopisu koji je Kubat uputio upravi Bogoslovskog fakulteta.

Odgovarajući na pitanje Nova.rs na osnovu čega tvrdi da je vladika Irinej 2014. na nelegalan način obezbijedio ostanak na fakultetu, Kubat je istakao da on samo izražava sumnju da su se prilikom produženja radnog odnosa pomenutog episkopa desile, kako kaže, određene mahinacije.

“Na dokumentu na osnovu kojeg produžen njegov radni odnos, jasno se vidi da da to nije potpis koleginice Ivane Knežević. Uz to, moram da ponovim da mi na biblijskoj grupi nismo htjeli da podnesemo Nastavno-naučnom vijeću zahtjev o produženju angažmana Irineja Bulovića. Razlog je sasvim jasan – akademski rad episkopa je preskroman da bismo mu produžili dalji boravak. On gotovo da i nema naučnih radova iz oblasti kojom se na Fakultetu bavio preko 30 godina”, objašnjava Kubat.

Na pitanje kako zna da je pomenuti potpis sumnjiv, Kubat odgovara da je o tome razgovarao sa koleginicom Knežević, te da je od nje dobio indirektnu potvrdu da ništa nije potpisala.

“Njen odgovor je bio da ona o tome ništa ne zna. Takođe, još jedan kolega je sa njom razgovarao, i ona je i mu je to isto rekla”, navodi on.

Čekam reakciju fakulteta, ako izostane – obavijestiću Univerzitet

Kubat napominje da više od mjesec dana nije dobio odgovor na dopis koji je uputio kolegama na fakultetu, navodeći da su se povodom ovog problema nadležnima na PBF obraćali i studenti.

“Кoliko mi je poznato, ni oni nisu dobili odgovor. Ja još očekujem reakciju našeg Fakulteta, jer je takva procedura. Naravno da ću obavijestiti nadležne organe Univerzitetu, ukoliko se ništa ne preduzme po tom pitanju”, ističe šef katedere za biblistiku PBF, naglašavajući da je i za episkopa Irineja važno da se ovaj slučaj ispita.

“Ovo može da bude značajno i za njega, ukoliko se ustanovi da on u svemu navedenom nije učestvovao. Ovako stvar ostaje nejasna, a sjenka sumnje pada na naš fakultet. Ne poznajem nijednog čovjeka koji nije imao izvjesnih neprijatnosti ukoliko bi pokretao ovakva i slična pitanja, ali ja sam profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i ovo je moja dužnost. Svoje studente učim da je, prije svega, važno da budu časni i pošteni”, zaključuje Kubat.

Povodom tvrdnji profesora Kubata, portal nova.rs pokušao je da dobije komentar od episkopa Irineja Bulovića i zaposlene sa PBF Ivane Knežević, ali do objavljivanja ovog teksta nisu dobili odgovore na pozive i poruke.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve