Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da Makedonskoj pravoslavnoj crkvi bude priznata autokefalnost.

Prije samo dva dana, u nedjelju, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski tražio je od Vartolomeja to isto: da “iskoristi svoje apelaciono pravo” za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve “da bi naši građani pravoslavne vjeroispovijesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim hrišćanima na svijetu” – napisao je Pendarovski.

Danas je u pismu Vartolmeju i Zaev napisao da “pravoslavni narod” Sjeverne Makedonije “zaslužuje crkvenu nezavisnost koju sanja već cio jedan vijek” i “očekuje da vidi Makedonsku pravosnavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju praznatu kao autokefalnu, sa blagoslovom i pismenom odlukom (Vartolomeja) prvog među Hristovim arhijerejima na zemlji”.

Premijer je, kako je saopštio njegov kabinet, podsjetio poglavara Vaseljenske patrijaršije na sastanak u njegovom sjedištu Istanbulu, na kojem je zatražena pomoć i zalaganje da MPC bude priznata kao autokefalna i primljena u zajednicu pravoslavnih crkava.

“Poštujemo ono što je određeno međunarodnim dogovorima. Ali, tražimo da budemo slobodni i crkveno u granicama naše zemlje i da naši arhijereji služe sa arhijerejima svih pravoslavnih crkava”, napisao je Zaev.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
Ha20
23.09.2020-10:47 10:47

Savim logicno gospodine Zaeve samo napred i vjerovatno cete je i dobiti. A ovi iz SPC u Crnoj Gori vjeruju da mogu da manipulisu kako hoce ali sigurno nece jos dugo doci ce maca i na njihova vrata.