Petak, 5 Marta, 2021
Rubrika:

I Iva Ilinčić prijavila Miku Aleksića

Mlada glumica afirmisala se u serijama Žigosani u reketu i Kamiondžije

Nakon što je glumica Milena Radulović javno istupila sa tvrdnjama da ju je, dok je još bila maloljetna, silovao nastavnik glume Miroslav Mika Aleksić, njega su za zlostavljanje prijavile još neke djevojke, a oglasili su se i brojni bivši učenici njegove škole glume koji su pričali o svom iskustvu.

Glumica Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) Iva Ilinčić (24) je takođe prijavila Aleksića (68) policiji.

Kako je navela, prvi put je, seksualno zlostavljana sa 17 godina. Uslijedio je period pauze do 18. godine, a onda se nastavilo.

“Prije nekih godinu dana prvi put sam sebi rekla: Ne, Iva! Mika te nije čeličio za glumu, nije te kao glumicu testirao, nego te je zlostavljao. Veoma te je zlostavljao! I zlostavljao je mnoge druge. I zlostavljaće. Neće se nikad zaustaviti”, rekla je Ilinčić u intervjuu za Blic.

“Nisam silovana, srećom nemam takvo iskustvo, ali jesam kontinuirano seksualno uznemiravana. Šest godina sam ćutala, negirala, nikom nisam govorila, bukvalno nikom. Bilo mi je jasno da je loše. Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće da me spremi za surovi svijet reditelja, producenata”, dodala je ona.

Mlada glumica je naglasila da je “odbijala da prihvati realnost, dugo je ignorisala, a onda je priznala prvo sebi, što je bio ogroman korak”.

O zlostavljanju u školi nije se pričalo, čak ni između drugarica.

“Trajale su pripreme za prijemni. Izlazila sam iz Mikine kancelarije… Pogled mi se susreo sa djevojkom koja je ulazila u kancelariju. Znale smo obje – i ona šta sam ja prošla i ja šta nju čeka tamo, ali nismo pričale. Ona ni danas nije spremna”, rekla je Ilinčić i dodala da je trpjela jer joj je grupa bila veoma važna.

Kako je ispričala, čak i nakon što je počelo zlostavljanje, neobjašnjivo, imala je povjerenje u Aleksića.

Mlada glumica, koja se afirmisala u serijama “Žigosani u reketu” i “Kamiondžije d.o.o.”, svjedoči da je Aleksićeva grupa njoj i drugim polaznicima mnogo značila. Da su imali lijepe trenutke, učili korisne stvari, kao i da su se vezali jedni za druge.

“Sa 10 godina sam upisala Mikinu školu i išla sam do upisa na fakultet. Mi smo tu grupu mnogo voljeli. Mika nas je formirao po sopstvenoj mjeri, pravio je od nas ličnosti kakve je želio. Ja sam bila poslušno dijete, nisam pravila probleme, ali čak i oni neposlušni su slušali Miku, bili su vezani za njega”, rekla je Ilinčić.

“On je poništavao autoritet roditelja, jako inteligentno, postavljao sebe kao apsolutno dominantnog. To nije izazivalo samo strah i poštovanje, već ogromnu ljubav. Kada je tolika ljubav, osjećaš da mu pripadaš, da mu stalno nešto duguješ, pa kad se i dese tako loše stvari, ti razmišljaš kako on tebi želi dobro i kako sve radi za tvoje dobro. Kroz tu grupu naučiš šta je disciplina, čitaš redovno, ideš na izložbe, u muzeje, moraš da doneseš potvrdu od zubara da su ti zubi zdravi”, ispričala je ona.

Navela je da je Aleksić “od malih nogu učio polaznike da se roditeljima ne priča o časovima, čak ni najboljoj drugarici, jer to je naša stvar”.

“Sada sa 24 mislim da sam bila dio neke sekte, tada nisam to razumjela. Mislila sam da je to ne druga porodica, već naša proširena porodica”, navela je ona.

“Bukvalno nikome nisam rekla. Ni mami, ni tati, ni sestri, ni tadašnjem dečku, sadašnjem… Nikome. Ne znam kako to da objasnim. Stidjela sam se, preuzela sam njegovu sramotu, osejećala sam se kao saučesnik. Bila sam mala, nisam shvatala da nisam saučesnik, već žrtva jednog izrazito inteligentnog čovjeka koji je stalno govorio da me zna u dušu. I stvarno me je znao”, rekla je Ilinčić.

Navela je da je Aleksić imao sistem sa svakom žrtvom, da joj se približi i kad je napadne da se uplaši.

“I vraćaš se, jer ne želiš da izađeš iz svoje grupe… Dokle to ide? Ne želiš da on misli loše o tebi. Ne želiš da on misli da nisi spremna da uradiš sve za njega. Konstantno postavlja stvari da ti je dao cijeli svijet na dlanu, ponavlja – ja sam vama potreban, ne vi meni – a mi kao mantru to slušamo 10 godina”, ispričala je ona.

Ilinčić smatra da je “njegova moć bila u tome što je vjerovao da nijedna od nas neće govoriti”.

“I nije do sada. Dok Milena, koja je najhrabrija, nije povukla sve nas i dala nam krila da se oslobodimo. Kada su ga uhapsili, ja sam takvo oslobođenje osjetila, kao nikada ranije u životu, nisam ni bila svjesna tereta. Možda će zvučati glupo, ali to je bila kao neka hipnoza. Ja sam godinama nakon grupe sa njim bila u dobrom odnosu. Bio je prisutan na Akademiji, gledao je neke moje ispite, ja i dalje sebi nisam mogla da objasnim da je to nešto loše”, rekla je Ilinčić.

Onda se, kako je rekla, pojavila Milena, koja ju je jako motivisala.

“Govorila je da ne treba da odustanemo, da treba da se borimo. Ono što me je, ipak, najviše motivisalo jesu dvije devojke koje su Miku s nama prijavile, koje su predivne. Jedna je djevojčica, dijete, ima 17 godina. Kada sam je vidjela, rekla sam – po cijenu čega god, ja moram nešto da uradim”, rekla je Ilinčić.

Kako se otvarala i govorila ljudima o svom iskustvu, raslo joj je samopouzdanje, shvatila je da nije kriva i kaže da joj je “mnogo bitno da sve žene znaju da nisu krive”.

“Imala sam trenutke kada sam pomišljala, bože, da li mi je prekratka haljina u kojoj sam danas došla ili da li mi je košulja providna? To je osjećanje koje je najgore, jer ti si sigurna da si i ti, pošto učestvuješ u tome, kriva. Značilo mi je što posle Akademije više nisam morala da ga viđam. Tek kad me je pustio, kad sam ga otresla, shvatila sam sve. Neizmjerno moram da zahvalim mom ocu, Srđanu, koji je u veoma kratkom roku učinio sve što je u njegovoj moći da nam svima, kao advokat, olakša i pomogne. Ja sam njegova princeza i on je najbolji tata na svetu. Imala sam i podršku najbolje prijateljice Mije. Nije niko morao da me ubjeđuje više, jer sam instinktivno osjetila da je moje, da mi pripada da izađem imenom i prezimenom i ispričam sve”, rekla je glumica.

Dok je bila na Akademiji, kako je istakla, Aleksić je dolazio na ispite i sve je i dalje “nekako kontrolisao”. Kada je prestala da ga viđa, samopouzdanje joj je poraslo.

“Imao je užasan uticaj. Svaki put kada bih ga vidjela vraćala su mi se sjećanja i shvatala sam da nemam snage da se s tim borim. U međuvremenu sam porasla i evo sada razgovaram s vama. Rekla sam sebi biću hrabra, nije važna cijena. Važno je da se sve žrtve ohrabre, da ne trpe”, rekla je Ilinčić.

IzvorBlic

Najnovije

U petak popodne kiša

Umjereno do pretežno oblačno, od sredine dana, u južnim i centralnim predjelima, uslovi za mjestimično slabu kišu a uglavnom tokom noći slabe sniježne padavine...

Pandemija donijela novu vrstu fobije

Istraživači su identifikovali novu vrstu fobije povezanu sa koronavirusom. Ova vrsta tjeskobe ima tri izražene komponente: neprestanu brigu, zaokupljenost brigama i strahovima i izbjegavanje...

Novi snažan zemljotres u Grčkoj, magnitude 5,9

Novi zemljotres magnitude 5,9 potresao je u četvrtak uveče centralnu Grčku, dan poslije potresa magnitude 6,3 u istoj oblasti, javila je seizmološka opservatorija Atine. Za...

Direktor SZO za Srbiju: Situacija se pogoršava zbog nesprovođenja mjera

Direktor SZO za Srbiju izjavio da je epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana zbog nesprovođenja epidemioloških mjera i prisustva novih sojeva infekcije u zemlji. “To zavisi...

Kašćelan-Ardeleanu: Rumunija ima tržište za crnogorske proizvode

Crna Gora i Rumunija imaju bliske i prijateljske državne odnose koji bi dodatno mogli biti unaprijeđeni saradnjom između lokalnih zajednica i gradova dvije zemlje,...

Najčitanije

Povezano

Beograd: Mika Aleksić negirao optužbe za silovanja, određen mu pritvor

Nastavnik glume Miroslav Mika Aleksić saslušan je danas pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, a tereti se za 15 krivičnih djela. On je negirao optužbe da je...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
pero
18.01.2021-23:52 23:52

Srbijanska posla, od svake budale prave idola, AV, Ceca, Arkan ,Kacevenda,Mladic, Draza i ostala bulumenta,ubica, kriminalaca ,kurvi i ostalih bolesnika.Nema im spasa ni lijeka.