Vrhovni sud u četvrtak je objavio razloge zbog kojih je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanader povisio kaznu u slučaju Planinska s 4,5 na šest godina zatvora nakon čega je Sanader ponovno završio u zatvoru.


Ističući da je prvostepena kazna bila preblaga Vrhovni sud je utvrdio da je zagrebački Županijski sud ranije “pravilno pošao od šireg konteksta jer je riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku”.

Takođe je pravilno uzeta u obzir izuzetna pogibeljnost postupanja koje se ogleda u tome da je optuženik najteži oblik političke korupcije sam osmislio, a u realizaciji kriminalnog plana i njegovu prikrivanju je bio ustrajan.

Riječ je, dodaju, o korupciji koja se sprovodila kao način života u uvjerenju da je obnašanje najodgovornijih funkcija u društvu osnova bogaćenja, a u svemu je bilo dominantno koristoljublje. No, Vrhovni sud je zaključio da je tim okolnostima dat premali značaj.

– Ocjena je najvišeg suda u Republici Hrvatskoj da je ovakav oblik koruptivnog postupanja čelnog čovjeka izvršne vlasti, motivisan isključivo lukrativnim pobudama, jedan od najpogibeljnijih oblika kriminalnog postupanja jer se zbog uskih egoističnih interesa grubo obezvređuju temeljne društvene vrijednosti na kojima počivaju demokratski uređene države i to od samog vrha vlasti koji je izabran da te vrijednosti brani i koji mora biti garant poštivanja zakona.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments