U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora koji će, prema anketama, biti jedni od najneizvesnijih.

Finalno istraživanje agencije Ipsos za Novu TV pokazuje da su vladajuća Hrvatska demokratske zajedica (HDZ) i opoziciona Socijaldemokratska partije (SDP) gotovo izjednačene.

HDZ, prema toj anketi, osvaja 52 mandata, a koalicija lijevog centra „Restart“ okupljena oko SDP, 51 od ukupno 151 mjesta u Saboru Hrvatske. Za formiranje Vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika.

Treća politička snaga je desničarski „Domovinski pokret“ pjevača Miroslava Škore s 18 mandata. Škoro je i na predsjedničkim izborima krajem prošle godine bio treći izbor hrvatskih birača.

Izborni prag od pet odsto prešle bi još i stranka Most i lijevo-zelena koalicija „Možemo“.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocijenio je za agenciju Beta da HDZ premijera Andreja Plenkovića ima znatno veće šanse da oformi buduću vladajuću većinu, bez obzira na to ko će biti relativni pobjednik izbora.

“HDZ ima veće koalicione šanse, širu mogućnost, uz ogradu da dio ljudi koji će sa Škorom ući u Sabor, neće htjeti s HDZ“, istakao je Puhovski.

On je ocijenio da će HDZ najprije ići u pregovore s „Domovinskim pokretom“, ali će se istovremeno pregovarati s pojedinicima iz tog saveza koji okuplja različite političke opcije s desna – radikalne, ali i nešto „mekše“.

“To će biti lakše ako HDZ bude prvi, jer će tako i prvi dobiti mogućnost za sastavljanje Vlade“, ukazao je hrvatski analitičar.

Puhovski ocjenjuje da će poslije izbora uslijediti teški pregovori, ali i da postoji „trećina šanse da se izbori ponove u ranu jesen“.

U Sabor Hrvatske bira se 151 poslanik na mandat od četiri godine. Njih 140 bira se u deset izbornih jedinica u zemlji, po 14 u svakoj.

U posebnoj 11. izbornoj jedinici tri poslanika biraju birači bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora), a osam poslanika biraju pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinici koju čini područje cijele Hrvatske.

Na izborima učestvuju ukupno 192 liste na kojima se nalazi 2.700 kandidata, s tim da u izbornim jedinicima nije isti broj lista. Na listama se nalazi 41 odsto žena, a prosječna starost kandidata je 48,6 godina.

Pravo glasa ima oko 3, 9 miliona birača koji će moći da glasaju na oko sedam hiljada biračkih mjesta u Hrvatskoj i inostranstvu.

Zbog epidemije koronavirusa primjenjivaće se mjere zaštite, a poslije brojnih kritika i reakcije Ustavnog suda, Državna izborna komisija (DIP) ipak je omogućila glasanje osobama zaraženim koronavirusom. Oni će, kako je objašnjeno, glasati putem osoba od povjerenja.

Birališta će biti otvorena od sedam do 19 sati, kada se očekuju i prve izlazne ankete. DIP će nezvanične rezultate početi da objavljuje od 21 sat.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve