Hrvatska ministarka: Srbija falsifikuje istoriju i poseže za tuđim ličnostima

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je ranije da najoštrije osuđuje, kako su kazali, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je da se njena zemlja s poštovanjem sjeća Nikole Tesle, ne pokušavajući da negira njegovo porijeklo.

Nina Obuljen Koržinek

“Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porijekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svijet u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od najvećih izumitelja, čovjek koji je mijenjao svijet i koji je poveznica između država i kultura u kojima je živio. Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom”, istakla je ministarka, komentarišući izjavu svog srpskog kolege o navodnom svojatanju Nikole Tesle.

Dodala je da za razliku od Srbije, koja ne prestaje s falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, Hrvatska se “s poštovanjem sjeća jednog od svojih najvećih izumitelja, nikad ne pokušavajući negirati Teslino porijeklo”.

“Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikad ne bi palo na pamet da predloži da se Srpski kulturni centri u inostranstvu nazovu imenom Iva Andrića, još jedne izuzetne osobe čiji identitet i porijeklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara”, zaključila je Obuljen Koržinek.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je ranije da najoštrije osuđuje, kako su kazali, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla.

 

Komentari

avatar