Četvrtak, 21 Septembra, 2023
Rubrika:

Hrvatska: Dodikovi postupci za osudu, ali ne ugrožavaju mir

''Ne znamo zašto to gospodin Dodik radi, on često puta koristi taj rječnik, vokabular – prijeti, ali to nije ugrozilo mir''

Odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina odlikovanjem Republike Srpske nije naišlo na oduševljenje, već na osudu, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i dodao da potez predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika vidi kao politiziranje.

Dodik je u povodu 9. januara, koji u RS-u obilježavaju kao dan tog entiteta, dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama, a prvi na popisu bio je Putin. Taj potez pojasnio je Putinovim navodnim doprinosima za saradnju “dvije države”, kako je okvalifikovao Republiku Srpsku (RS) i Rusiju.

“Uvijek ističemo kako je Hrvatska na pravoj strani istorije i demokratije. Prema tome, to je odgovor”, komentarisao je šef hrvatske diplomatije novinarima sporno odlikovanje, prenosi Hina.

“Taj potez sigurno nije naišao na oduševljenje, nego na osudu”, rekao je Grlić Radman, u trenutku kad Putina “osuđuje cijeli demokratski svijet” zbog invazije na Ukrajinu.

‘Dodikovo politiziranje’

No ministar smatra da Dodikovi postupci ne ugrožavaju mir i stabilnost ovog prostora.

“Ne znamo zašto to gospodin Dodik radi, on često puta koristi taj rječnik, vokabular – prijeti, ali to nije ugrozilo mir”, rekao je Grlić Radman, dodavši da EU i NATO imaju instrumente da se odupru bilo kakvom ugrožavanju.

Grlić Radman Dodikove postupke opisuje kao politiziranje.

“Zapadni Balkan i zemlje jugoistoka Evrope opredijelile su se za evropsku perspektivu”, rekao je, dodajući da je možda to politiziranje “nekakva njemu svojstvena zabava, kako bi se svijet mogao danima baviti onim što je rekao i analizirati njegove riječi”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vinuška
10.01.2023-21:44 21:44

Ne znate zašto to radi? Ne ugrožava mir? Uzmite kokice, śedite, gledajte, ali ne gubite iz vida da granica nije daleko i da beskrupuloznima to što ste u EU ne znači ništa.