Prema preliminarnim podacima za jul koje je “Jutarnji list” dobio od Hrvatske turističke zajednice, turizam je u sedmom mjesecu ipak zabilježio minus, i to 1,5 posto u noćenjima te 1,2 posto u dolascima.

Makarska: Ilustracija

Konkretnije, prema istim preliminarnim podacima, u Hrvatsku je u julu stiglo ukupno 4,6 miliona turista koji su ostvarili 30,5 miliona noćenja, a prema poređenju s rezultatima za isti mjesec 2018. godine, riječ je o skoro 350.000 noćenja manje nego lani.

Iako je riječ o padu od samo 1,5 posto, realne brojke ipak su prilično velike s obzirom na to da se, zbog sezonalnosti turizma, najveći volumeni prometa i dalje ostvaruju u julu i avgustu, pa se i blagi padovi u ovom djelu godine mogu prilično odraziti na ukupne godišnje rezultate.

Ipak, brojke na nivou godine, dakle za prvih sedam mjeseci, i dalje pokazuju rast od 1 posto u noćenjima te 3,5 odsto u dolascima.

“Od početka godine, prema prvim preliminarnim rezultatima sistema eVisitor, ostvarujemo pozitivne turističke rezultate te bilježimo 11,5 miliona dolazaka, što je rast od 3,5 odsto, te 56,8 miliona noćenja, što je rast od 1 posto u odnosu na lani. U julu bilježimo blagi pad od skoro 1 odstou dolascima i noćenjima. Ono što treba istaknuti u julu je rast domaćih gostiju od 6 odsto u dolascima i noćenjima, te rast prometa s nama izuzetno važnih tržišta poput Italije, Francuske, Španije, Slovenije, Velike Britanije i drugih. Rast prometa u julu zabilježio je hotelski smještaj od jedan odsto, ali i destinacije poput Dubrovnika, Splita, Zadra, Novalje ili Rijeke. Trenutno u Hrvatskoj dnevno boravi više od milion gostiju”, izjavio je  Kristjan Staničić iz  HTZ-a .

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve