Dijalog sa Srbijom biće zasnovan na Ustavu Kosova i vodiće ga premijer, izjavio je u srijedu premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) predstavljajući platformu njegove vlade o dijalogu Kosova i Srbije u Akademiji nauka i umjetnosti Kosova.

foto Kossev

Hoti je kazao i da Kosovo ima tri principa u tom procesu a koji, po završetku, treba da okonča konflikt između Kosova i Srbije.

„Prvi je da se o teritorijalom integritetu Republike Kosova ne može pregovarati. Ja ne želim, ni kao građanin, ni kao premijer, niti imam mandat da pregovaram o teritorijalnom integritetu Kosova. Drugo, u sporazumu koji treba da se postigne o normalizaciji odnosa i recipročnom priznanju, sporazum mora da osigura da konflikt između Kosova i Srbije nestane jednom zauvjek, dakle, drugo je da se o ustavnoj organizaciji države Kosovo ne pregovara, dakle nema međuvlasti. Treće je da sporazumi koji će se postići moraju da budu u duhu Ustava Kosova“, naveo je Hoti.

Cilj dijaloga, dodao je on, je recipročno priznanje i sporazum nema smisla bez takvog cilja.

„Ne privremeno recipročno priznanje po modelu dvije Nemačke ili po drugim modelima. Već recipročno priznanje koje će da nam obezbijedi stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN) i priznanje od pet država članica Evropske unije (EU) koje nas još nisu priznale“, kazao je Hoti.

On je takođe rekao da se putem sporazuma trebaju riješiti sva otvorena pitanja, kao što su nestala lica, ratna odšteta, penzija i dr.

Osim toga, Hoti je naveo da je od suštinske važnosti da se Rezolucija SB 1244 ukine.

Narednih nedjelja očekuje se nastavak dijaloga Kosova i Srbije, a u prvu zvaničnu posjetu Kosovu i Srbiju dolazi specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Predsjednik Kosova Hašim Tači protivi se pregovorima kojim će predvoditi Lajčak, zato što dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo, Slovačke kao i to što je glasao protiv članstva Kosova u UNESCO.

Za razliku od Hotija, Tači nije ostvario komunikaciju sa Lajčakom. Tači takođe polaže veće nade u Sjedinjene Američke Države (SAD) i u specijalnog izaslanika američkog predsednika za ovaj proces, Ričarda Grenela (Richard Grenell).

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve