Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Hiljade pristalica opozicije na antivladinom protestu u Tirani

Današnji skup je četvrti antivladin protest u Tirani u posljednjih 30 dana

Hiljade pristalica albanske opozicije ponovo su protestovale u Tirani, tražeći ostavku premijera Edija Rame koga optužuju za korupciju i loše upravljanje ekonomijom.

Demonstrantima, okupljenim u velikom broju ispred zgrade Vlade uprkos jakoj kiši, obratili su se bivši predsjednik i premijer Salji Beriša, lider Demokratske stranke, i bivši šef države Iljir Meta, koji vodi ljevičarsku Slobodarsku partiju.

Beriša je pozvao demonstrante da im se “pridruže u revoluciji” radi “zbacivanja kriminalne organizacije (Vlade) i spasavanja Albanije i njenih građana”.

Današnji skup je četvrti antivladin protest u Tirani u posljednjih 30 dana. Ramu, lidera socijalista, i njegovu Vladu opozicija optužuje za korupciju, veze sa organizovanim kriminalom i loše ekonomske politike, kao i za egzodus mladih Albanaca koji traže posao u zapadnoevropskim zemljama.

Vlada odbacuje optužbe i navodi da drži inflaciju na niskom nivou u poređenju sa drugim evropskim zemljama, da je podigla minimalnu zaradu i subvencionisala račune za struju za porodice i mala preduzeća.

Opozicija optužuje Ramu i da je podmićivao ili davao povlašćeni tretman bivšem kontraobavještajnom zvaničniku američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarlsu Mekgonigalu, optuženom u SAD.

Rama je juče u parlamentu rekao da neće podnijeti ostavku, navodeći da opozicija želi “politički da iskoristi pravni proces u SAD koji nema nikakve veze sa Albanijom, vladom ili njime lično”.

Opozicija tvrdi da je Rama podmićivao Mekgonigala, optuženog u SAD da je od FBI krio ključne detalje o putovanju u Albaniju 2017. sa bivšim albanskim obavještajnim zvaničnikom, za koga se tvrdi da mu je dao najmanje 225.000 dolara.

Mekgonigal se nekoliko puta sastao sa Ramom i navodno ga pozivao na oprez prilikom dodjeljivanja licenci za bušenje naftnih polja u Albaniji ruskim kompanijama. Rama je priznao da se sastajao sa Mekgonigalom, ali je negirao da mu je davao novac ili povlašćeni tretman.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve