U 12 gradova širom Hrvatske više hiljada ljudi protestovalo je pod parolom „Pravda za djevojčice“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sistema ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

foto AFP

“Želimo vam reći da nijeste same, da ima onih koji vam mogu pomoći ako to trebate i želite”, poruka je silovanim i zlostavljanim ženama sa skupa u Zadru, gradu u kojem se desilo djelo koje je prethodilo protestima, prenose hrvatski mediji.

Povod protesta je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Centralni skup održan je u Zagrebu, odakle je poslana poruka podrške. Okupljeni su nosili brojne transparente, među kojima “Nekažnjavanje zločina je zločin”, “Patrijarhat ubija”, “Žrtva nikad nije kriva”, “Nisi kriva”, “Stop nasilju institucija” i “Svaki polni odnos bez pristanka je silovanje”.

“Ovoj zemlji je puna kapa frajera, ova zemlja treba muškarce. A muškarci, za razliku od frajera, svojoj djeci pružaju ljubav i nježnost, dječacima kažu da smiju plakati, a djevojčicama ponavljaju da budu snažne i svoje. Molim vas da obećamo da nikad nećemo počiniti, prešutjeti ili opravdavati muško nasilje nad ženama”, poručio je Ivan Blažević iz fondacije “Solidarna”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve