Subota, 15 Maja, 2021
Rubrika:

Haški tužioci: Dokazana krivica Jovice Stanišića i Franka Simatovića

Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja

Tužioci na ponovljenom haškom procesu bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju tvrdili su danas, na početku završne riječi, da su dokazali krivicu optuženih za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Stanišić (70), bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović (71), glavni operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

„Dokazima tužilaštva je, bez ikakve sumnje, utvrdjena odgovornost Stanišića i Simatovića. Neizbježan je zaključak da su oni krivi za zločine za koje su optuženi“, rekao je tužilac Daglas Stringer.

Ti zločini nad „hiljadama žrtava u dvije države“ bili su, kako je naglasio Stringer, počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo „uspostavljanje teritorije sa srpskom dominacijom“, nasilnim i trajnim uklanjanjem nesrba sa velikih područja u Hrvatskoj i BiH.

Tokom nasilnog etničkog razdvajanja iz tih oblasti bilo je uklonjeno najmanje „340 hiljada nesrba“, rekao je zastupnik optužbe.

Tužilac Stringer je podvukao da ne tvrdi da je cilj zločinačkog udruženja bilo stvaranje Velike Srbije, što je, po njegovim riječima, sugerisala odbrana.

Po riječima tužioca Stringera, na čelu tog udruženog zločinačkog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Tužilac je Miloševićevu moć nad saučesnicima opisao riječima svjedoka Stanišićeve odbrane, bivšeg britanskog ambasadora u Beogradu Ajvora Robertsa da je „Milošević bio čovjek-država koji je donosio sve odluke“.

Po optužnici, pored Miloševića, Stanišića i Simatovića, u zločinačkom udruženju bili su i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić, Milan Babić, Željko Ražnatović, Vojislav Šešelj i drugi.

Zloupotrebljavajući SDB Srbije, van svojih ovlašćenja, Stanišić i Simatović su, po riječima tužioca Stringera, zločinački plan sprovodili preko jedinica koje su kontrolisali – Crvenih beretki, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana i Škorpiona. Te formacije su, kako piše u optužnici, počinile teške zločine nad nesrbima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Tužilaštvo nastavlja završnu riječ.

Optuženi Stanišić i Simatović ne prisustvuju raspravi zato što su na privremenoj slobodi u Srbiji.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Poslije prvog suđenja Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013, oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.

Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017.

Prvooptuženi Stanišić nije prisustvovao ponovljenom procesu u Hagu zato što je, odlukom suda, u ljeto 2017. pušten na privremenu slobodu u Srbiju zbog bolesti.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije posle atentata na premijera Zorana Đinđića u martu 2003., a u Hag su prebačeni u maju te godine.

Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudom izjavila da nijesu krivi. U narednim godinama, tokom prvog i ponovoljenog procesa, Stanišić i Simatović su duge periode vremena provodili na privremenoj slobodi u Srbiji.

Najnovije

Ovo je prognoza vremena za sjutra

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu. "Vjetar južnih smjerova, slab do umjeren,...

Lautaro priznao: Bio sam blizu Barse, ali sam srećan što sam ostao u Interu

Lautaro Martines je priznao da je bio na pragu prelaska u Barselonu. Napadač je ipak ostao u Interu i, kako kaže, nije pogriješio. - Veoma sam...

Tuned, Facebook-ova aplikacija za parove, sada dostupna na Android-u

Facebook-ov New Product Experimentation tim je objavio Tuned aplikaciju za Android. Facebook je pokrenuo Tuned 2020 kao iOS ekskluzivnu aplikaciju Tuned je aplikacija koja je prvenstveno...

Nasilje na propalestinskim demonstracijama u Danskoj, troje uhapšeno

Troje ljudi je uhapšeno u glavnom gradu Danske Kopenhagenu posle nasilja za vrijeme demonstracija podrške Palestincima na kojima su neki demonstranti kamenjem gadjali policiju...

Studija u Italiji: Nakon vakcine, zaražavanje kovidom smanjeno 80 odsto

Pet sedmica nakon primanja prve doze vakcine protiv koronavirusa, zaražavanje kovidom-19 smanjeno je 80 odsto, 90 odsto je manje prijema na bolničko liječenje, a...

Najčitanije

Povezano

Haški sud produžio privremenu slobodu Jovici Stanišiću

Bivši načelnik Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić ostaće na privremenoj slobodi u Srbiji do 30. aprila 2020, odlučio je međunarodni sud u Hagu,...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
13.04.2021-01:25 01:25

Džaba sudite Haški tribunalu kad vas Vlado ne priznaje! Samo ne znam priznaje li da su ovi njegovi idoli u zatvoru ili mu i za to treba “nedvosmislena potvrda”.