Četvrtak, 29 Septembra, 2022
Rubrika:

Harambaša horde uličnih batinaša

Patrijarh Porfirije Perić je 11. septembra postao najveće razočarenje ionako malih beogradskih krugova koji su u njemu videli kontratežu sadašnjem velikosrpskom programu državno-crkvenih nacionalista. I klerikalizaciji društva. On je na putu da postane harambaša horde uličnih batinaša koji u ime ''većinske tradicije'' misle da su božiji čistači puta ka Raju.

piše: Dragan Veselinov 

Vlada Srbije kasni za duhom Putinove politike najmanje tri godine.

Nismo ovo zakašnjenje uzeli proizvoljno: imamo u vidu slučaj iz 2019. godine kada je Uralski državni ekonomski univerzitet u Jekaterinburgu zapretio studentu sa Ajfon telefonom u ljubičastoj boji da bi mogao biti izbačen sa fakulteta budući da je ta boja siguran znak da je momak homoseksualac. Kaže The Moscow Times od 19. septembra te godine da je mladić dokazivao da živi u paru sa devojkom, ali ga to nije oslobodilo pretnji na sramno javno udaljavanje sa Univerziteta koje mu je uputio podšef za univerzitetsku disciplinu Krasnov Roman Valerijević.

Nas sada obuzima bojazan kako će Jekaterinburg da se postavi pred brojnom omladinom koja 2023. godine dolazi u ovaj grad na Svetske letnje studentske igre, jer se ta omladina neće obazirati na Putinovo shvatanje ,,tradicionalnog polnog opštenja“ među Rusima, baš kao ni on sam, s obzirom na svoje vanbračne poligame odnose sa brojnim ženama i rasutom decom po svetu.

CENZURA O RATU

I obuzima nas bojazan da li će pozvani studenti na igre u Jekaterinburg smeti da išta kažu o rusko-ukrajinskom ratu. Imamo u vidu da je u martu ove godine prodekan moskovske Visoke ekonomske škole (bila je bastion liberalne misli u Rusiji) upozorio studenta Timofeja Voronova da ne sme da se protivi ovom ratu, da ne sme da ,,širi lažne vesti“ i da mora, zajedno sa brojnim drugim studentima, da potpiše izjavu da je svestan pretnje zatvorske kazne ukoliko nastavi da se bori za svoj stav.

Drugi student, Jegor Žukov, ovo ne samo da javno potvrđuje, već i ispred škole transparentno protestuje, a na njegovo kažnjavanje velika masa studenata je ustala na protest ispred svog fakulteta. Rektor ove škole Nikita Anisimov je pre ove ,,akcije“ potpisao otvoreno pismo 300 rektora i dekana ruskih univerziteta kojim oni podržavaju agresiju na Ukrajinu i zabranjuju slobodu izražavanja. U pismu oni kažu: ,,Univerziteti su oduvek bili stubovi države…veoma je važno u ovo vreme da se podrži naša zemlja, naša vojska i naš predsednik“.

Zatvoreni su na univerzitetima mnogi programi o slobodi i demokratiji. Profesori napuštaju zemlju kao što su to sa pomenute škole učinili Ilja Kukulin i Marija Majofis. Profesorima je zabranjeno da za vreme raspusta napuštaju zemlju i daju izjave. Otpuštena je iz škole Alina Vandjuševa koja je predavala odnose zakona i korupcije, kao i profesor ljudskih prava Dmitrij Dubrovski, a njihovi kursevi su zatvoreni.

SPC HISTERIJA PROTIV LGBT

Histerija koju je protiv LGBT omladine podigla Porfirijeva kaluđerska grupa Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 11. septembra, 2022. godine, nije još završila svoj marš protiv ljudskosti.

Mi očekujemo da Crkva sledi rusko raspoloženje iz Jekaterinburga iz 2019.godine i da ,,nagura“ narod da bar 20 odsto u njemu misli da su homoseksualci ,,opasni“ i da bi ih trebalo ,,izolovati od društva“, i da bar 41 odsto u njemu istakne da ,,netradicionalne seksualne preferencije“ valja ,,istrebiti kao fenomen“.

Ne mora SPC u ovoj, 2022. godini, da čeka na nove ruske podatke o raspoloženju razdraženog naroda državno-crkvenom propagandom protiv prirodnih ljudskih prava na ljubav svakog muškarca i žene. Ona može i odmah da predloži da se reaktiviraju carsko-boljševički logori u Sibiru i da se tamo potuku seksualni neprijatelji srpsko-crnogorskog zdravog društva. Ne moramo mi baš da isprljamo svoje ruke ako već Rusi u tome imaju više iskustva. I eto još jedne integracije iz snova: prva je ,,od Dunava do sinjeg mora“, a druga je ,,od sinjeg mora do Sibira“!

BROJEVI

Porfirijevi sledbenici su na njegovom beogradskom festivalu mržnje ljubavi 11. septembra nosili Putinovu sliku i ruske zastave. Ali pod tim zastavama više ne može da maršira 40 hiljada vojnika koji su izgubili život u Ukrajini. Taj broj odgovara broju od 40 hiljada vojnika koji su 1945. godine radosno defilovali na Crvenom trgu u Moskvi slaveći veličanstvenu pobedu nad Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Putin je, brojevima poredeći, ubio najveću rusku paradnu formaciju ikada izvedenu u slavu prava na život, uključujući i boljševički. Ove, 2022. godine Putin je, po izveštaju ruskog ministarstva odbrane, izveo na Paradu pobede 9. maja najmanji broj vojnika u istoriji SSSR-a i Ruske Federacije. Izašlo je na Crveni trg 25-35 odsto manje vojnika nego prošle, 2021. godine – bilo ih je 10 hiljada, dok je paradnih vojnih vozila bilo svega 129. Svi i sve je otišlo na front u Ukrajinu.

A ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov najavljuje uvećanje svoje vojske na jedan milion uniformi, što će verovatno zahtevati od ruske strane da se i ona popne sa sadašnjih 150 hiljada vojnika na mnogo više. To fizički za Rusiju izgleda lako, ali je propagandno to zahtevno, jer Putin još ne sme da objavi delimičnu mobilizaciju stanovništva budući da bi morao da prizna da je otišao u rat na tuđu teritoriju, a ne u humanitarnu odbranu ruskog stanovništva – koje ga u Ukrajini ionako nije dočekalo sa cvećem, nije ga poljubilo, a napustilo je i domove. Poslednji uspesi ukrajinske vojske ga sile na moralni fijasko i zahtevaće od njega da zaigra otvorenim kartama i krene na neskrivenu kolonijalnu ekspedicionu mobilizaciju.

U ovom trenutku razlika između ukrajinske i ruske vojske je u sledećem: ukrajinska vojska je prevazišla kasarnsku mirnodopsku veličinu i evoluirala je brojem u svenarodnu vojsku, dok je ruska još uvek na kasarnskom broju i sastavljena je od redova na odsluženju vojnog roka. Ako tako ostane, rat će se brzo završiti. Sumnjamo da će Putin to dozvoliti i možda ćemo stoga ući u rat miliona duša.

I niko više ne zna kakva će biti ruska parada 2023. godine. Nije nemoguće da i Ukrajinci u Kijevu, a možda i u Harkovu, na samoj ivici fronta, pobednički defiluju. U inat. Mi bismo to pozdravili.

DRŽAVA KALUĐERA

Patrijarh Porfirije Perić je 11. septembra postao najveće razočarenje ionako malih beogradskih krugova koji su u njemu videli kontratežu sadašnjem velikosrpskom programu državno-crkvenih nacionalista. I klerikalizaciji društva. On je na putu da postane harambaša horde uličnih batinaša koji u ime ,,većinske tradicije“ misle da su božiji čistači puta ka Raju.

Nikada ga Robert Plant neće pozvati da zajedno pevaju Stairway to Haven, i nije bina Led Zepelina za njega. Porfirije Perić nije obratio pažnju na Platona za koga u državi ne postoji vladavina većine već pravde, a nju ne daje ,,vladavina sokaka“ kako bi skup patrijarha Perića od 11. septembra, možda nazvao Stojan Novaković, njegov je izraz.

Ako država neće da vrati kaluđere u manastire, onda će kaluđeri ući u državu. I osnovaće svoju božju vladu što se u Crnoj Gori već dogodilo kod ostroške Krivokapićeve grupe. Ako to ne vide narodnjački političari u Beogradu i srpska iredenta u Crnoj Gori, onda su sleplji od slepih miševa. Jer, ako će patrijarh sa kamarilom kaluđera da određuje koja je ljubav među ljudima dozvoljena a koja nije, ako će on da određuje koji je brak božji a koji ljudski brak to nije, ako će on da određuje škole bez biologije, antropologije, filozofije, geologije, astronomije i drugih nauka, ako će on da naredi ženama da moraju da nose marame na ulici i suknje do peta, ako će on narediti da žene ne smeju nositi kike i kratku kosu, ako će on narediti da žene ne smeju da se pudraju, šminkaju i posmatraju u ogledalu, ako će on da nam zabrani da sušimo njegušku svinjsku šunku, ako će on da nam zabrani da jedemo meso gusaka i zečeva, ako će on da razdvoji devojčice od dečaka u zasebne razrede, ako će on u ime Boga da naredi ubistvo neposlušne dece roditeljima, ako će on da muči i ubija homoseksualce, ako će on da komanduje vojskom za svete ratove, ako će on da naredi da se smeju pevati samo božji psalmi, ako će on umesto časovnika narediti da nas bude manastirskim drvenim klepalom, ako će on da određuje koje je dete punovažno za društvo a koje je kopile, ako će on da nagrađuje ,,ordenom“ Svetog Save kriminalce i sadističke zločince, ako će on da starozavetno naređuje ubistvo trgovca koji nije prineo novčanu žrtvu popovima – ako će on zaista tako da bude čobanin naroda, onda smo mi, svi mi, ovce.

I nastaviće da na teret narodnog budžeta gradi crkve sa podnim grejanjem, kao što to već godinama radi, dok sirotinji preti zima bez grejanja i sijalica bez struje.

MANEVAR SA MOLITVOM

Pokušavajući da definiše šta je hrišćanski brak Patrijarh je povukao gotovo senzacionalan teološki potez u sasvim drugom pravcu: ustanovio je novom molitvom od 12. septembra 2022. godine, dan posle huškanja naroda na istrebljenje LGBT-ija, dogmu, da je Bog ne samo po svojoj slici i prilici stvorio čoveka, već da je ,,čoveka stvorio kao muško i žensko“, po svojoj slici i prilici.

To je samo polovina biblijske kreacije čoveka po Tori. Nije hteo Perić da dopuni tvrdnju da je Bog ne iz sebe već od Adamovog rebra, od muškarca stvorio ženu, a rupu na telu popunio mesom i stvorio i prvog invalida na svetu.

Dakle, Bog je po Periću istovremeno i muškarac i žena, dvopolan je. Kako onda to da mu je ime samo u muškom rodu? Ne znamo kako će ovaj pronalazak patrijarha Porfirija da odjekne u hrišćanskoj i islamskoj galaksiji. I kod Jevreja, naravno. I Perić ne želi da kaže da prvi muško-ženski par na Zemlji nije stvoren iz ljubavi Adama i Eve, već naredbodavnim kapricem Boga. Što onda proganja ljubav LGBT naroda, oni se vole svojom voljom?

Što se nas tiče, koliko mi poznajemo istoriju religijskog slikarstva, uključujući i naše sakralno evropsko iz renesanse, još nismo zapamtili sliku Boga koji istovremeno ima i falus i vaginu. Ne kažemo i da je nema. Ali moraćemo sačekati da ovog novog srpskog boga patrijarh Porfirije oslika, a tu nas zanima na kom obrazu Bog ima mušku bradu a na kom je ženski ćosav, a posebno nas zanima gde će na telu svog boga smestiti muške sike sa bradavicama a gde ženske.

A ako je Bog istovremeno i muško i žensko, šta mislite, kako on izgleda kada je trudan? On sam sebe oplodi? U svetu faune i flore autogamije zaista ima. I što mu je onda bila potrebna djeva Marija da rodi Isusa, kada je on to mogao i sam? Eh , bilo mu je uzbudljivije da se na nju spusti kao oblak plodnih pahuljica, kao Sveti Duh. Moraćemo kod patrijarha Porfirija na novi kurs o hrišćanstvu.

Želimo se sada setiti reči Luisa Mamforda iz njegovog ,,Grada u istoriji“ gde nas je uputio na ovaj smisao svog nalaza: kada ludilo u društvu uzme maha, onda ono postaje standard naroda, tada je bezumnost postala razumom. Otuda je patrijarh Porfirije i naredio da se njegovo shvatanje božje morfološke ontologije i geneologije čoveka mora molitveno čitati od sada nadalje u svim crkvama i manastirima kako bi se zastava nove religije što pre zavijorila.

HRIŠĆANSKI BRAK

Hrišćanski brak u naređenoj molitvi patrijarh Porfirije nije definisao, jer zna da on ne postoji.

Biblija ne određuje pojam i oblik braka. Perićev monogami brak koga on uzima za opštost je rođen na Mediteranu, najviše u Grčkoj, sa privatnom svojinom, sem kod Spartanaca. Rođen je u muškoj poljoprivredi (Đan Batista Viko) i zato je sprečavao sitnjenje zemljišnog poseda preko ravnopravnog učešća žena u naslednom pravu. Tako smo mi, muškarci, zavladali naslednim pravom sve do Francuske revolucije 1789. godine. U azijskim zemljama sa državnom svojinom poligami brak preovlađuje. Tako Porfirijev brak nije prvi brak i ne postoji odvajkada, od Adama na ovamo.

Međutim, Patrijarh je ostavio verniku da ipak misli kako je monogami muško-ženski brak drevni brak, kako bi opravdao svoj ničim izazvani krstaški juriš na međusobno zaljubljene devojke i međusobno zaljubljene mladiće iako zna da je Svetska zdravstvena organizacija 1990. godine saopštila da homoseksualizam nije bolest već varijetet ljubavi među ljudima.

I uostalom, patrijarh Perić sasvim dobro zna iz Biblije, iz Knjige careva, da je Solomon imao 700 žena sa 300 naložnica, i da kada bi on sa njima ušao u Hram Svetog Save u Beogradu, ne bi ostalo mnogo mesta za protivnike poligamog braka. A tek kada bi došao narod sa himalajskog Butana, a tamo je hiljadugodišnje obostrano mnogoženstvo – muškarci imaju koliko god hoće žena i žene imaju koliko god hoće muškaraca, a deca su zajednička i nose prezimena po majkama jer očevi ne znaju ko je među njima otac! Ni one nisu u to sigurne, naravno.

I patrijarh sigurno zna da je pokušaj psihološke ,,terapijske“ konverzije LGBT populacije u ,,zdrave“ ljude zabranjen u mnogim zemljama i da je Evropski parlament 2018. godine pozvao sve zemlje da zabrane ,,lečenje“ homoseksualaca.

U stvari, nema svete tajne braka, oborena je u XVI veku. Protestanti sa Luterom su odbacili svetu tajnu braka kao trećeg pola (trajno sjedinjenog mladoženju sa nevestom u jedno nerazdvojivo telo) i proglasili brak i razvod za ljudsko pravo.

Luter je rekao o braku: „Nije na nama, crkvenim ljudima ili službenicima Crkve, da se uplićemo u ta pitanja uredbama i propisima. Svim gradovima i svim zemljama treba dopustiti da koriste one običaje koji se primenjuju…Sve ove, kao i ostale delatnosti iste vrste, treba da ustanovljavaju i regulišu kneževi i magistrati. Mene se to ne tiče“.

Zbog toga su uveli državu kao matičara pred kojim niko ne mora okovati prstenom Rimljana suprotnu stranu i gde sa njim brak postaje normativno telo, a ne i čarobno jednotno muško-žensko telo, kako to, izgleda, Porfirije Perić doživljava. Brak više nije ni ugovor o doživotnoj vezi kako ga pod uticajem Savine „Krmčije“ iz XIII veka shvata Srpska pravoslavna crkva u svojim „Bračnim pravilima“ iz 1933. godine do danas. On je više deklaracija o volji dvoje ili i više ljudi da žive zajedno dok im se hoće.

Kod katolika je monogami brak postao dogmatska sveta tajna tek na saboru u Trentu od 1545. do 1563. godine kojom je napadnuta Luterova ideja o slobodnom braku iz ljubavi, poništavanje međucrkvenih zabrana na brak i slobodan razvod. Dogmu je potvrdio bivši dubrovački nadbiskup Đovani Anđelo Mediči postavši papa Pije IV u buli „ Benedictus Deus“ iz 1564. godine. A ako je monogami brak božji, kako je onda po „Etničkom atlasu“ Džordža Mardoka u 1231. u predindustrijskom društvu na svetu između 1960. i 1980. godine više od 4/5 njih negovalo stalno i povremeno mnogoženstvo, tačno 84,56 odsto?

PRAVO NA LJUBAV I LGBT

Borba LGBT populacije za pravo na državni brak je samo zahtev za kulturnim izjednačavanjem njihovih brakova sa muško-ženskim i prestankom sa etičkom šizmom. On pravno uopšte nije potreban jer danas svako sa svakim može sklopiti ortački ugovor o deljenju imovinske i finansijske odgovornosti o bilo čemu i drugim bračnim obećanjima( ne i penzije), ali je svakako opravdan sa stanovišta ideologije ljudskih prava na jednakost protiv diskriminacije.

Crkva greši što se tome opire jer će i tu bitku izgubiti. I zalud ona litijaški maršira protiv novog doba 10. juna 2021. godine beogradskim ulicama na Spasovdan potpomognuta oficirima Vojske Srbije koji glume krstašku božju vojsku, templare, kao Hezbolah u Libanu i Basidž u Iranu. I zalud ona saziva eksterminacioni skup u Hramu Svetog Save u Beogradu 11. septembra 2022. godine i zalud patrijarh Porfirije Perić sutradan piše dogmu o dvopolnom biću Boga i molitvu za hrišćanski brak kog nije umeo da opiše.

Jedino što uspešno čini je da deli narod, širi mržnju, potkopava vlade Srbije i Crne Gore, i gura ove države iz Evrope XXI veka u Evropu X veka.

KONAČNA NEDOUMICA

Pomozite nam oko ovoga, kako vi tumačite ovu završnu rečenicu iz obavezne molitve patrijarha Perića: „Prepodobni oci naši i matere naše, vi koji ugodiste Bogu živeći bilo u angelopodobnom bezbračju bilo u blagodati bračne i porodične zajednice, svi vi što čistotom, vrlinom i svetošću proslaviste Gospoda slave Koji proslavi vas u Carstvu Svom, u Svetoj Crkvi Svojoj, molite se njemu za nas i za svu u Hristu braću našu i sestre naše. Amin!“

Uh, koje angelopodobno bezbračje kaluđera rađa bebe? Ko su angelopodobni bezbračnici?

Nećemo vas podsećati da patrijarh nije u molitvi definisao ni brak, niti porodicu, niti je rekao ijednu reč protiv LGBT naroda. Nije hteo da se jasnim obrazloženjima otkrije, već frazira. Ostavio je da haos na ulici definiše njegove pojmove. Ali hteli smo da vam skrenemo pažnju na ono što do sada nismo komentarisali, da li ste i vi stekli utisak da je izjednačio „angelopodobno bezbračje sa blagodatima bračne i porodične zajednice“? Brak i nebrak su isto? Čemu onda buka oko antiadamskih LGBT manifestanata?

Ne, ne, nije izjednačio ni brak ni nebrak LGBT naroda sa međupolnim brakom, niti je izjednačio sve nas koji smo rođeni izvan braka sa nama koji smo rođeni u braku! Ne, nije nikoga izjednačio. On je ovo učinio: podigao je život kaluđera iznad života običnih ljudi u braku. Skriveno je rekao da su kaluđeri „angelopodobni“ bezbračnici a mi ostali smo samo „blagodatni“. Ljudi koji su van braka su iznad nas koji smo u braku. Država smo anđeoskih kaluđera, oni su van braka, evnusi su vođe. Amin!

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Iskra čeka bolje dane

Jedna pobjeda, tri neriješena ishoda i pet poraza, odnosno šest osvojenih bodova, veoma je skroman učinak Danilovgrađana u minulih devet kola tekućeg prvenstva. Zato je...

Oktoberfest pokrenuo talas korone u Minhenu

U prvoj nedjelji najveće fešte u Njemačkoj situacija je bila „mirna“ sa rastom incidence sa 199 na 311. Međutim, od tada je u Minhenu, prema...

Bošković čestitao ANB-u: Ovakve akcije vraćaju povjerenje građana i partnera

Ovakve akcije vraćaju povjerenje građana i partnera u najvažniju bezbjednosnu instituciju u zemlji, poručio je poslanik i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković povodom akcije...

I Odbor za politički sistem o prijedlogu Đukanovića, Koprivica: Mora da dođe lično predsjednik

Na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu danas bi trebalo da bude razmatran Prijedlog odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore, koji je...

Dukaj: Pripravničke plate najkasnije do kraja naredne nedjelje

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da su hakerski napadi koji su zadesili Crnu Goru bili ozbiljni što, kako kaže, potvrđuji naši saveznici...

Najčitanije

Povezano

Kalinjingrad u Herceg Novom

piše: Dragan Veselinov Nije nam lako oteti se utisku da patrijarh Porfirije dolazi u Herceg Novi da od njega sačini srbijansku verziju ruskog Kalinjingrada, da...

Crkva, kontrarevolucionar

Piše: Dragan Veselinov (Pobjeda) Često se pitamo kada je Crkva postala protivnik znanju. Oduvek je to ona bila, još od onda kada je nastala. Ali...

Veselinov: Crkva je danas mač koji služi za teritorijalno širenje beogradske vlasti prema Crnoj Gori

Dragan Veselinov, nekadašnji političar i ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, sada je profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka. Autor je knjige ,,Moj Bog –...

”Mi profesori trujemo samo omladinu, a popovi cijeli narod”

Knjiga „Moj Bog – pitajte popa“ Dragana Veselinova, profesora beogradskog FPN, nekadašnjeg političara i ministra poljoprivrede biće objavljena u Crnoj Gori. U Srbiji, za sada,...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
MarkoizNK
18.09.2022-10:18 10:18

NEMA NARODA TJ DEFICIT HRABROSTI.
NARODE CRNE GORE SPAVATE LI? SAMO SPAVAJTE HAHAHAHA

Obradovic
18.09.2022-11:46 11:46

Naslov govori sve.!!!!