Han otkrio: Cilj samita u Berlinu deblokada dijaloga

Evropski komesar je upozorio na odgađanje otvaranja pristupnih pregovora EU sa zemljama Zapadnog Balkana koje su ostvarile napredak u ispunjavanju datih kriterijuma, kao što je Sjeverna Makedonija, navodeći da to može da destabilizuje cio Zapadni Balkan

Evropski komesar za proširenje Jonahes Han izjavio da je glavni cilj sastanka u Berlinu 29. aprila rješenje blokade dijaloga Beograda i Prištine.

“Jasno je da održivo rješenje mora da dođe od dvije zemlje o kojima se radi, koje moraju na kraju da sprovedu mogući sporazum i predstave ga svojim građanima. Spolja nametnuto rješenje ne može da djeluje, rekao je Han,” u intervjuu za njemačku agenciju DPA, objavljenom na vebsajtu lista Handelsblat.

Han je govorio uoči sastanka u Berlinu koji su za ponedjeljak sazvali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana. Skupu će prisustvovati i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači.

Han je rekao da takve inicijative redovno pokreću zemlje članice EU, a da je integracija Zapadnog Balkana u EU politički prioritet za cijelu Uniju, što su jednoglasno potvrdile zemlje članice.

“To mora takođe biti signal na ovom sastanku u Berlinu. Rješenje kosovskog pitanja i stabilnost i napredak u drugim zemljama u regionu će biti ostvaren samo ako djelujemo ujedinjeno i vežemo Zapadni Balkan vjerodostojno za EU, kao što je jednoglasno odlučeno”, rekao je Han.

Evropski komesar je upozorio na odgađanje otvaranja pristupnih pregovora EU sa zemljama Zapadnog Balkana koje su ostvarile napredak u ispunjavanju datih kriterijuma, kao što je Sjeverna Makedonija, navodeći da to može da destabilizuje cio Zapadni Balkan.

“Odlaganje ili nepriznavanje objektivnog napretka zemalja kandidata imalo bi dramatične posljedice za zemlje o kojima je riječ i region u cjelini. To bi skoro izazvalo negativan domino efekat”, rekao je Han.

On je upitao kakvu bi onda motivaciju imale zemlje Zapadnog Balkana da sprovode teške reforme ili riješe sukobe kao one između Kosova i Srbije ako se time ne ostvaruje napredak na putu za EU.

“Perspektiva pristupanja EU za svih šest zemalja Zapadnog Balkana jednoglasno su ponovo potvrdile zemlje članice EU na samitu u Sofiji prošle godine. I to je u interesu EU. Jer ako ako ne izvozimo trajno stabilnost našem najbližem susjedstvu mi ćemo uvoziti nestabilnost”, rekao je on.

Han je rekao da očekuje da će na kraju maja Evropska komisija dati pozitivnu preporuku za Sjevernu Makedoniju i Albaniju za otvaranje pregovora o članstvu na osnovu kriterijuma koje su jednoglasno usvojile zemlje članice.

Komentari

avatar