Evropski komesar Johanes Han i šef makedonske diplomatije Nikola Dimov su danas u Briselu izrazili očekivanje da će vođi Evropske unije sjutra ili u petak ipak donijeti odluku da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o članstvu.

Johanes Han (Foto: REUTERS/Francois Lenoir)

Han je ocijenio da bi to bila “snažna poruka za cijeli region i ukoliko svi uloženi napori Sjeverne Makedonije ne bi bili nagrađeni, nema podsticaja ni za Srbiju i Kosovo, na primjer, da krenu u suštinski dijalog o budućem zajedničkom životu”.

Han je, poslije razgovora sa Dimovim, naglasio da se ne traži da odluka EU znači da brzo počnu i sami pregovori o poglavljima, već da to bude “jasan znak opredjeljenosti za evropsku perspektivu Sjeverne Makedonije i Albanije” uz očekivanje da sve nužne reforme budu sprovedene.

Odlazeći evropski komesar za proširenje je podvukao da “ukoliko EU ne bi bila u stanju da sredi probleme u svom dvorištu, onda ne bi bila ubjedljiva ni u poslovima drugdje u svijetu”.

Han je rekao da se slaže s Dimovim i nekim članicama EU da proces proširivanja mora da se nadogradi, pospješi, uz djelotvornije uređivanje odnosa u Uniji, ali je podvukao da treba uoporedo nastaviti proces proširivanja.

A to je, kako je Han dodao, rekao i francuski predsjednik Emanuel Makron prilikom nedavne posete Srbiji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve