Iz Haškog tribunala za Radio Slobodna Evropa (RSE) je saopšteno da je jednom zatvoreniku u holandskom zatvoru u Ševingenu 18. marta dijagnostifikovana zaraza korona virusom, ali da nije riječ o privoreniku pod ingerencijom Mehanizma u pritvorskoj jedinici Ujedninjenih nacija (UN), koja je smještena u zasebnom krilu zatvora.

foto icty.com

“Taj pacijent takođe nije bio ni u kakvom kontaktu sa pritvorenicima koji se trenutno nalaze u pritvorskoj jedinici UN-a u Hagu. Mehanizam preduzima sve moguće mjere da zaštiti pritvorenike od mogućnosti da budu izloženi zarazi”, saopštila je za RSE portparolka Mehanizma Helena Iglston (Eggleston).

Ona je dodala da su slične mjere u cilju zaštite zdravlja pritvorenika preduzete i u Pritvorskoj jedinici u Aruši u Tanzaniji, gdje je sjedište Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, te da su tanzanijske zatvorske vlasti od 19. marta do daljnjeg obustavile sve posjete zatvorima.

“Mehanizam ne raspolaže informacijama vezano za moguće slučajeve COVID-19 u nacionalnim zatvorima u kojima osuđene osobe pod njegovom ingerencijom služe svoje zatvorske kazne”, navela je Iglston.

Udruženje branilaca pred međunarodnim sudovima (ADC-ICT) zatražilo je 27. marta od predsjednika Mehanizma, sudije Karmela Ađijusa (Carmel Agius), da zbog pandemije korona virusa “hitno odobri prevremeno ili privremeno puštanje na slobodu pritvorenika”.

“Svi pritvorenici koji trenutno izdržavaju kaznu u Evropi i Beninu (zapadna Afrika) su stariji zatvorenici i zato su posebno ranjivi. Ako se susretnu sa korona virusom dok su u pritvoru, njihovi životi će biti ugroženi. S obzirom na to da su mnogi izdržali najmanje dvije trećine kazne, te da je utvrđena sudska praksa da osuđeno lice koje je izdržalo dvije trećine kazne stiče pravo da podnese zahtjev za prevremeno puštanje na slobodu, predsjednik Mehanizma treba odmah da odobri prevremeno puštanje ovih pritvorenika, posebno onih čije obrazložene prijave već čekaju na odluku predsjednika Mehanizma”, saopštilo je ovo udruženje.

Branioci su od predsjednika Mehanizma zatražili da osuđenici koji još nisu izdržali dvije trećine kazne budu pušteni na privremenu slobodu, “uz redovne izvještaje Sekretarijata o situaciji o individualnim pritvorskim jedinicama, kako bi se obezbijedilo da njihov povratak bude realizovan tek kada to bude potpuno bezbjedno”.

Predsjednik Mehanizma razmatra zahtjev

Na pitanje RSE kako će odgovoriti na zahtjeve Udruženja branilaca, portparolka Mehanizma Helena Iglston navodi da su “ova pitanja stvar sudske odluke i da ih trenutno razmatra predsjednik Mehanizma”, zbog čega u ovom trenutku nisu u mogućnosti da ih komentarišu.

Iglston je navela da je zbog pandemije korona virusa “Pritvorska jedinica UN-a u Hagu, u koordinaciji sa holandskom zatvorskom službom sprovela niz mjera u cilju zaštite zdravlja pritvorenika”.

Pod ingerencijom Mehanizma je pet osoba, a u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu trenutno su osuđenici Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Milivoj Petković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve